Για «εμμονή» όσον αφορά τους ισχυρισμούς περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τον σύμμαχό της απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την απομόνωσή του.

Στην ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου στη Γενεύη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε επίσης το 47μελές όργανο του ΟΗΕ να εξετάσει τις «σοβαρές παραβιάσεις» -όπως τις χαρακτήρισε- που διαπράττονται στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές αλλά και στην Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που προσάρτησε πέρσι η Ρωσία.

Ο Κέρι αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, περιγράφοντάς την ως «φοβερή» και υποστήριξε ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν «ουσιαστικά σαν σκλάβοι» στη χώρα αυτή. «Δεν υπάρχει ελευθερία της έκφρασης και του θρησκεύεσθαι», τόνισε.

«Ο Κιμ Γιονγκ-ουν (σ.σ. ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας) εκτελεί όσους διαφωνούν μαζί του, απαλλάσσεται απ’ όποιον ξέρει ή φαντάζεται ότι δεν του είναι πιστός. Επί δεκαετίες η κυβέρνηση αυτή υποδουλώνει τους πολίτες, τους οδηγεί στη λιμοκτονία, τους βασανίζει, τους φυλακίζει ή και ακόμη χειρότερα», συνέχισε.

Αναφερόμενος στο Ισραήλ, ο Κέρι προσέφερε την υποστήριξή του απέναντι στο γεγονός ότι το Συμβούλιο, όπως είπε, εστιάζει ασύμμετρα στη χώρα αυτή. «Πρέπει να λεχθεί ότι η αξιοπιστία ολόκληρου του οργανισμού κινδυνεύει να υπονομευτεί λόγω της εμμονής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το Ισραήλ», τόνισε, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον «θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια από οποιαδήποτε ομάδα ή συμμετέχοντα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών να απομονώσει αυθαίρετα και μεθοδικά το Ισραήλ».