Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι νέες απειλές των δυτικών χωρών για επιβολή πρόσθετων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της δείχνουν την «απροθυμία» της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών να σεβαστούν τις ειρηνευτικές συμφωνίες για την Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός αναμένει την εντολή να απομακρύνει τα βαρέα όπλα του από το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία.
«Πίσω από τις εκκλήσεις αυτές κρύβεται η απροθυμία των πρωταγωνιστών, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιδιώξουν την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος σε μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από διαπραγμάτευση υπό την εποπτεία της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και με τη συμμετοχή της Ρωσίας.
«Νομίζω ότι όλα μπορούν να εξηγηθούν πολύ απλά. Οι πλευρές αυτές προσπαθούν να πυροδοτήσουν μαζική υστερία και να εκτρέψουν την προσοχή από την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ. Όλος ο κόσμος κατανοεί απόλυτα ότι δεν υπάρχει ιδανική κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Λαβρόφ υπενθυμίζοντας ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε κάνει λόγο για μείωση της έντασης των συγκρούσεων.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα την υιοθέτηση πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, καταγγέλλοντας τα «ψέματα» της Ρωσίας σε σχέση με την εμπλοκή της στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς δήλωσε από την πλευρά του χθες ότι το θέμα των νέων κυρώσεων “θα εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο” σε περίπτωση επίθεσης των φιλορώσων ανταρτών εναντίον της Μαριούπολης.
Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν επίσης την απομάκρυνση των βαρέων όπλων, η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας διευρυμένης ουδέτερης ζώνης γύρω από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, που πλήττεται εδώ και 10 μήνες από μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.
Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός αναμένει την εντολή να απομακρύνει τα βαρέα όπλα του από το μέτωπο, όπου η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρείται και οι αρχές του Κιέβου κάνουν για “σημαντικό περιορισμό” των μαχών.
«Εχουμε ορίσει τα σημεία όπου θα απομακρύνουμε τα τμήματα του πυροβολικού. Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ.
Η απομάκρυνση των βαρέων όπλων είχε προγραμματιστεί να αρχίσει την Κυριακή, ωστόσο το Κίεβο είχε καταστήσει σαφές πως δεν θα προέβαινε στην κίνηση αυτή αν δεν τηρείτο πλήρως η εκεχειρία. Χθες ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμιά απώλεια στις τάξεις του μέσα σε διάστημα 24 ωρών, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας στις 15 Φεβρουαρίου. Ηρεμία επικράτησε και τη χθεσινή νύχτα, σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Ωστόσο άλλος εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Ανατόλι Στέλμαχ, κατήγγειλε τη “συγκέντρωση εχθρικών δυνάμεων” κοντά στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα και τελευταία μεγάλη πόλη της ανατολικής χώρας που τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Η Μαριούπολη, η κατάληψη της οποίας από τους αντάρτες θα ήταν ένα βασικό στάδιο για την οικοδόμηση χερσαίας γέφυρας μεταξύ της Ρωσίας και της Κριμαίας, θεωρείται ο εν δυνάμει προσεχής στόχος των ανταρτών μετά την κατάληψη την περασμένη εβδομάδα του στρατηγικού σιδηροδρομικού δικτύου του Ντεμπάλντεβε ενώνοντας τις πρωτεύουσες των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.