Η Ρωσία εξετάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των εξτρεμιστικών οργανώσεων, γνωστοποίησε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την επομένη, δηλαδή, των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και νέων κυβερνώντων στο Αφγανιστάν.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΠΕ, η Ρωσία συμπεριέλαβε τους Ταλιμπάν στην λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» το 2003, αλλά υποδέχθηκε τους ισλαμιστές αντάρτες για συνομιλίες στη Μόσχα πολλές φορές πριν αυτοί καταλάβουν την εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, έπραξε ορθά που απέσυρε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από το Αφγανιστάν, μια κίνηση που επέτρεψε στους Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία σε μια αστραπιαία επιθετική εκστρατεία.
Επίσης, ο Πούτιν ανέφερε πως η χώρα αυτή πρέπει να λάβει οικονομική στήριξη και να ξεπαγώσουν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά της στοιχεία, καθώς η σταθερότητα του Αφγανιστάν είναι προς το συμφέρον όλων των γειτόνων του.
Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, έχει τονίσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια σε αφγανικό χρυσό, επενδύσεις και αποθέματα ξένου συναλλάγματος, που κρατούνται στις ΗΠΑ, καθώς αυτά «πάγωσαν» μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, παρά την πίεση από ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλους που προειδοποιούν ότι η στάση αυτή του Λευκού Οίκου μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της αφγανικής οικονομίας.
Επισημαίνεται πως οι Ταλιμπάν απέσπασαν την υποστήριξη δέκα περιφερειακών δυνάμεων κατά τις συνομιλίες στη Μόσχα την Τετάρτη για τη διοργάνωση διάσκεψης χορηγών των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση και την ανθρωπιστική καταστροφή.
«Απειλή η υποστηριζόμενη από τη Δύση στρατιωτική ανάπτυξη της Ουκρανίας»
Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η υποστηριζόμενη από τη Δύση στρατιωτική ανάπτυξη της Ουκρανίας θέτει μια πραγματική απειλή για τη Ρωσία και ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ άνοιξε το δρόμο για την ένταξη του Κίεβου στο ΝΑΤΟ μετά από μια επίσκεψη του στη χώρα αυτή, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Η επίσημη ένταξη (της Ουκρανίας) στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην πραγματοποιηθεί, αλλά η στρατιωτική ανάπτυξη της επικράτειας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», είπε ο Πούτιν. «Και αυτό αποτελεί μια πραγματικά απειλή για τη Ρωσία. Το γνωρίζουμε αυτό».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τόνισε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Στις δικές του δηλώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος είπε, πάντως, και ότι οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον για στρατηγική σταθερότητα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά ο Πούτιν χαρακτήρισε παραγωγική την σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στη Γενεύη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και έδειξε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να οικοδομήσει σχέσεις.