Για σχεδόν 45 χρόνια, ο Νάσερ Αμπντέλ Μπασέτ κατασκευάζει με περηφάνια τα ταρμπούς – όπως είναι γνωστά στις αραβικές χώρες, ή αλλιώς τα φέσια, τα εμβληματικά καπέλα με κυλινδρικό σχήμα, επίπεδη κορυφή και χωρίς γείσο, φτιαγμένα από μαλλί (τσόχα ή κιλίμι) και τα οποία μπορεί να φέρουν φούντα.
Το όνομά τους το πήραν από την μαροκινή πόλη Φεζ όπου φτιαχνόταν.
Βρίσκεται στην οδό Παλαιού Καΐρου της αλ-Γκουρέγια, το εργαστήριο του Αμπντέλ Μπασέτ και είναι ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει. Τα συγκεκριμένα καπέλα τα φορούσαν κάποτε οι ελίτ, οι γραφειοκράτες και οι φοιτητές της Αιγύπτου.
«Έμαθα την τέχνη από έναν μαθητευόμενο, την κληρονόμησα και τώρα την μεταφέρω στον γιο μου. Λέτε ότι τα φέσια θα εξαφανιστούν; Πώς γίνεται; Διδάσκω την κατασκευή τους στα παιδιά μου», δήλωσε ο 60χρονος τεχνίτης.
Η βιομηχανία των συγκεκριμένων καπέλων άνθισε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μοχάμεντ Αλί Πασά, ενός Οθωμανικού αξιωματικού του στρατού που κατέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο το 1805. Το να φορούσε κανείς φέσι ήταν σχεδόν υποχρεωτικό για τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους μαθητές και θεωρούνταν ένα σημάδι του αναστήματος και της εκπαίδευσης αυτού που το έφερε στην κεφαλή του.
Αφού ο στρατός της χώρας ανέτρεψε την κυρίαρχη δυναστεία του Αλί το 1952, ο Πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ωστόσο, κατάργησε το φεζ το 1958, καθώς θεωρούνταν ένα από τα σύμβολα της πρώην κυρίαρχης ελίτ. Η Αίγυπτος τότε ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός φεσιών.
Φοιτητές και μελετητές στο πανεπιστήμιο al-Azhar, χιλιάδων ετών, καθώς και άλλοι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί κληρικοί είναι πλέον οι μόνοι πελάτες του Abdel Basset, καθώς αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της στολής και της ιστορίας τους. Πουλάει επίσης τα καπέλα του σε εταιρείες παραγωγής ταινιών για τον κινηματογράφο και σειρών για την τηλεόραση και φυσικά σε τουρίστες.
«Όσο ο Αλ-Αζχάρ είναι εκεί στο μαγαζί μαζί μου, θα δουλεύουμε και η παράδοση των καπέλων θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο Μπασέτ.
Σήμερα, το μόνο μουσουλμανικό κράτος που διατηρεί το φέσι ως τμήμα της επίσημης ενδυμασίας είναι το Μαρόκο, όπου αποτελεί σύμβολο αντίστασης στους Γάλλους.