«Μπείτε και κλάψτε», παροτρύνει τους επισκέπτες η επιγραφή μιας πινακίδας. «Και εγώ έχω άγχος», ανάβει μια άλλη ειδοποίηση με ροζ χρώμα. Υπάρχουν τηλέφωνα σε μια γωνία με τα ονόματα των ατόμων που μπορείτε να καλέσετε όταν αισθάνεστε στενοχωρημένοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ψυχολόγου.
Καλώς ήλθατε στο «La Lloreria» ή στο «Crying Room», το «δωμάτιο των λυγμών». Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στο έργο, που στεγάζεται σε ένα κτίριο στο κέντρο της Μαδρίτης, το οποίο στοχεύει στην εξάλειψη του στίγματος στην κοινωνία, το οποίο συνδέεται με την ψυχική υγεία, το κλάμα και την αναζήτηση βοήθειας.
«Είναι μια πραγματικά εξαιρετική ιδέα να απεικονίσουμε το ζήτημα της ψυχικής υγείας. Είναι στιγματισμένο να κλαίει κανείς στην Ισπανία όπως και σε πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Jon Nelssom, ένας Σουηδός φοιτητής που ζει στην ισπανική πρωτεύουσα.
Στο διαφημιστικό πρότζεκτ παρουσίασης του «Δωματίου των λυγμών» στην πρωτεύουσα της Μαδρίτης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία, μια γυναίκα φωτογραφίζεται μέσα σε μια μπανιέρα, προσομοιώνοντας ότι καλεί την ψυχολόγο της, ενώ σε άλλο σημείο δύο γυναίκες στέκονται κοντά σε μια φωτεινή πινακίδα νέον που γράφει «το να αισθάνεσαι άσχημα είναι επίσης ωραίο».
Πριν από μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ξεχωριστά μια κυβερνητική πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ (116 εκατομμύρια δολάρια), η οποία θα περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως 24ωρη γραμμή βοήθειας για αυτοκτονίες.
«Δεν είναι ένα ταμπού, είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε, να το κάνουμε ορατό και να ενεργήσουμε ανάλογα», δήλωσε για τις ψυχικές ασθένειες καθώς ξεκίνησε το σχέδιο στις 10 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Το 2019, 3.671 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στην Ισπανία, η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου μετά από τα φυσικά αίτια. Ένας στους 10 εφήβους έχει διαγνωστεί με διαταραχή ψυχικής υγείας, ενώ το 5,8% του συνολικού πληθυσμού πάσχει από άγχος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.