Η Τουρκία θα προχωρήσει στο σχέδιό της να παραγγείλει ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα 3,4 δισ. δολαρίων από την Κίνα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια και τη συμβατότητα του εν λόγω οπλικού συστήματος.

Σε γραπτή απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Γιλμάζ αναφέρει πως η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το μεγάλου βεληνεκούς σύστημα χωρίς να το εντάξει στο σύστημα του ΝΑΤΟ.

Αρχικά η Τουρκία είχε κατακυρώσει τον διαγωνισμό το 2013 στην εταιρεία China Precision Machinery Import and Export Corp και αμερικανοί και νατοϊκοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πως η συμφωνία ενδέχεται να δημιουργεί ερωτήματα για την ασφάλεια.

Η Τουρκία ανακοίνωσε αργότερα πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γαλλία για το θέμα, αλλά ο Γιλμάζ δήλωσε πως δεν ελήφθησαν νέες προσφορές.

«Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με ξένη χρηματοδότηση. Το έργο της εκτίμησης των προσφορών έχει ολοκληρωθεί και δεν ελήφθη καμιά νέα προσφορά», δήλωσε ο υπουργός.

«Το εν λόγω σύστημα θα ενταχθεί στο εθνικό σύστημα για την άμυνα της Τουρκίας και θα χρησιμοποιείται χωρίς να είναι ενταγμένο στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η εταιρεία Eurosam, η οποία ανήκει στον γαλλο-ιταλό κατασκευαστή πυραύλων MDBA και στη γαλλική Thales, ήρθε δεύτερη στο διαγωνισμό.