Σε μία εποχή που η ανεργία και η κρίση προκαλούν νέο κύμα μετανάστευσης, είναι σημαντικό για τους νέους να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία ώστε να ανοίξουν τα «φτερά» τους με επιτυχία.

Όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν γι’ αυτό το λόγο για να αποκτήσουν το «ευρωδιαβατήριο»(Europass), το δίπλωμα που πιστοποιεί τα επαγγελματικά τους προσόντα και αναγνωρίζεται απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2005 και μέχρι τον Οκτώβριο 2010, τα βιογραφικά σημειώματα, που συμπληρώθηκαν μέσω διαδικτύου στην πολύγλωσση πύλη του Europass (http://www.europass.cedefop.europa.eu), από Ευρωπαίους διαφόρων εθνικοτήτων, είχαν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια. Απ’ αυτούς, οι 96.000 είναι Έλληνες.

Τo Europass δεν αφορά μόνον στους εργαζόμενους, αλλά και σε φοιτητές. Κι αυτό επειδή αναγνωρίζει τόσο επαγγελματικές δεξιότητες, όσο και γνώσεις και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Ουσιαστικά πιστοποιεί τα προσόντα, που αποκτήθηκαν σε κάθε περίοδο επαγγελματικής κατάρτισης ή επανακατάρτισης κι έχει καθολική και γενικευμένη ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στις ευκολίες του Europass καταφεύγουν, κυρίως, οι νεότεροι Ευρωπαίοι: το 70% των διαδικτυακών χρηστών του Ευρωδιαβατηρίου είναι κάτω των 30 ετών. Μάλιστα, ποσοστό 13,2% είναι κάτω των 20! Το μορφωτικό επίπεδο τους είναι υψηλό, καθώς επτά στους δέκα (ποσοστό 69%) γνωρίζουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες (από αυτό το ποσοστό, 19% μιλά τρεις και το 14% τέσσερις!).

Περιορισμένη -λόγω και της ηλικίας- είναι πάντως η προϋπηρεσία τους, καθώς σχεδόν το 65% των διαδικτυακών χρηστών του Europass δεν έχουν εργασιακή εμπειρία άνω της πενταετίας.

Εξαιρετικά δραστήριοι στην έκδοση αντίστοιχων εγγράφων αποδείχτηκαν οι Ιταλοί (1.550.303 ηλεκτρονικά βιογραφικά, εκ των οποίων 624.029 εκδόθηκαν φέτος, έναντι μόλις 62.835 το 2007). Από τα υπόλοιπα βιογραφικά Europass, τα 440.291 εκδόθηκαν από κατοίκους Ισπανίας, 393.535 από Ρουμάνους, 363.574 από Γερμανούς, 244.707 από Γάλλους, 92.739 από Βούλγαρους, 46.554 από Τούρκους κτλ.

Το Ευρωδιαβατήριο περιλαμβάνει δύο έγγραφα (βιογραφικό και διαβατήριο γλωσσών), που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν μόνοι τους και άλλα τρία (συμπλήρωμα πιστοποιητικού Europass, συμπλήρωμα διπλώματος Europass και Εuropass Κινητικότητας), που συμπληρώνονται και εκδίδονται από τους αρμόδιους ανά χώρα φορείς (εθνικά κέντρα Ευρωδιαβατηρίου). Για την Ελλάδα, αρμόδιος φορέας είναι ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).