Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» του τζιχαντιστικού πυρήνα που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο στο Βέλγιο, υποστηρίζει ότι «σχεδίασε» επιθέσεις στη χώρα αυτή και ότι κατάφερε να επιστρέψει στη Συρία, σε μια συνέντευξη που φέρεται να έδωσε στο Νταμπίκ, το αγγλόφωνο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους.
Ο 27χρονος Βέλγος, που είναι μαροκινής καταγωγής και πολεμούσε στο πλευρό του ΙΚ στη Συρία, εξηγεί ότι κατάφερε να φτάσει στην Ευρώπη, σε κάποια χρονική στιγμή που δεν διευκρινίζεται, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του προπαγανδιστικού περιοδικού που αναρτήθηκε σήμερα στο Διαδίκτυο.
Όπως λέει, συνοδευόταν από τον «Αμπού Ζουμπάιρ και τον Αμπού Χάλιντ» και είχαν στόχο «να τρομοκρατήσουν τους σταυροφόρους».
«Καταφέραμε τελικά να φτάσουμε στο Βέλγιο. Καταφέραμε τότε να αποκτήσουμε όπλα και να βρούμε ένα κρησφύγετο, σχεδιάζοντας να εκτελέσουμε επιχειρήσεις εναντίον των σταυροφόρων» συνεχίζει ο Αμπαούντ, που είναι επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπού Όμαρ αλ Μπαλτζίκι.
Οι βελγικές αρχές ταυτοποίησαν τους δύο συνεργούς του Αμπαούντ για τους οποίους κάνει λόγο στη συνέντευξή του. Πρόκειται για τον Σοφιάν Α., 26 ετών, και τον Χάλιντ Μπ., 23 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση της αστυνομίας στο κρησφύγετό τους στο Βερβιέ, στις 15 Ιανουαρίου.
Στη συνέντευξή του ο Αμπαούντ, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε βίντεο του ΙΚ να διαπράττει ωμότητες στη Συρία, δεν διευκρινίζει πού βρισκόταν όταν έγινε η επιχείρηση αυτή της βελγικής αστυνομίας. «Ο Αμπού Ζουμπάιρ και ο Αμπού Χάλιντ βρίσκονταν και οι δύο στο κρησφύγετο με τα όπλα και τα εκρηκτικά τους έτοιμα», συνεχίζει. Υποστηρίζει επίσης ότι οι περίπου 15 άνδρες που φέρονται ότι ανήκαν στον ίδιο πυρήνα και συνελήφθησαν στο Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία «δεν είχαν σχέση με τα σχέδια» της ομάδας.
Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, έχει διαπιστωθεί ότι ο Αμπαούντ βρισκόταν στην Ελλάδα απ’ όπου επικοινωνούσε με τους δύο τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν στη Βερβιέ. Το περιοδικό Νταμπίκ, ένα από τα «επίσημα» κανάλια επικοινωνίας των τζιχαντιστών, γράφει ότι έχει επιστρέψει πλέον στη Συρία. «Μπόρεσα να φύγω και να έρθω στο Σαμ (στα αραβικά, η Συρία ή η πρωτεύουσά της, η Δαμασκός) παρά το κυνηγητό από τόσες υπηρεσίες πληροφοριών», καυχιέται ο ίδιος, χωρίς να αποκαλύψει όμως πότε έφυγε από το Βέλγιο και αν στη διαδρομή αυτή πέρασε από την Ελλάδα.