Ογδόντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε χθες η συριακή αεροπορία εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τον καταιγισμό οβίδων από τους αντάρτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κάνει λόγο για τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων από τον Νοέμβριο.
Η ηρεμία επανήλθε σήμερα στην πρωτεύουσα αλλά η συριακή αεροπορία συνεχίζει να σφυροκοπά την ανατολική Γούτα, περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και απ’ όπου ομάδα ανταρτών εκτόξευσε χθες το πρωί τουλάχιστον 120 οβίδες εναντίον της πρωτεύουσας.
Στο απολογισμό των θυμάτων από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις ρίψεις πυραύλων εδάφους-εδάφους στην ανατολική Γούτα περιλαμβάνονται 18 παιδιά και 16 μαχητές αντάρτες.
Οι 60 αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα είναι οι πλέον αιματηρές από τις 25 Νοεμβρίου, όταν 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς της αεροπορίας στη Ράκα, την «πρωτεύουσα του χαλιφάτου» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε επίσης σειρά επιθέσεων στην Τζομπάρ και ειδικές επιχειρήσεις στις περιοχές Ζαμάλκα και Ερμπίν. Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, σε περιοχές του Χαλεπίου που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Η κυβέρνηση της Δαμασκού προχώρησε στα αντίποινα αυτά μετά τη ρίψη εναντίον της πρωτεύουσας τουλάχιστον 120 οβίδων από ομάδα ανταρτών ανατολικά της Δαμασκού που προκάλεσαν τον θάνατο δέκα ανθρώπων, ανάμεσά τους ένα παιδί.
Την Τρίτη ο Ζαχράν Αλούς, αρχηγός της οργάνωσης Στρατός του Ισλάμ, της ισχυρότερης στην επαρχία της Δαμασκού, ανακοίνωσε ότι θα υπήρχε απάντηση στις “βάρβαρες” αεροπορικές επιδρομές στη Ντούμα, περιοχή στην ανατολική Γούτα, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 11 πολίτες πριν από τέσσερις ημέρες. Προειδοποίησε ακόμη ότι στο εξής η Δαμασκός θεωρείται “στρατιωτική περιοχή” και συνεπώς ο στόχος των “επιχειρήσεων” των ανταρτών.
Η ανατολική Γούτα πολιορκείται ανηλεώς από τον στρατό εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Στην περιοχή, δεκάδες χιλιάδες πολίτες πλήττονται από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Ο Στρατός του Ισλάμ συγκροτήθηκε μετά την ένωση ομάδων ανταρτών το 2013 και υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2011 στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.