Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε και πάλι υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του ως αρχηγού του κράτους επικαλούμενος ως παράδειγμα το βρετανικό πολιτικό σύστημα στο οποίο, όπως διαβεβαίωσε, η βασίλισσα είναι «ένα κυρίαρχο στοιχείο».
Ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται τακτικά για αυταρχικές παρεκκλίσεις, επωφελήθηκε από την ευκαιρία μιας τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, για να απορρίψει τις επικρίσεις αυτών που θεωρούν οποιαδήποτε αλλαγή επί το προεδρικότερον του τουρκικού κοινοβουλευτικού συστήματος επικίνδυνη για τη δημοκρατία.
«Κατά την άποψή μου, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα ημιπροεδρικό σύστημα. Το κυρίαρχο στοιχείο του είναι η βασίλισσα», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος.
Στη βρετανική κοινοβουλευτική μοναρχία, η πραγματική εκτελεστική εξουσία ανήκει μόνο στον πρωθυπουργό, ενώ τα καθήκοντα του μονάρχη είναι καθαρά συμβολικά.
«Ένα νέο Σύνταγμα είναι απαραίτητο για την Τουρκία», επέμεινε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, «το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του (…) θα ήταν ότι θα καταργούσε ένα σύστημα στο οποίο η πολιτική ασκείται μέσω υπερβολικά πολλών διαύλων».
Ο 60χρονος Ερντογάν, ο οποίος ασκούσε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα από το 2003, εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Αύγουστο. Αποφασισμένος να κρατήσει τα ηνία της χώρας, διεκδικεί έκτοτε διαρκώς την ενίσχυση των εξουσιών του ως αρχηγού του κράτους, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές σε σύγκριση με αυτές που αναγνωρίζει το Σύνταγμα του 1980 στον πρωθυπουργό.
Ο ισχυρός άνδρας της χώρας, ο οποίος παρουσιάζεται μερικές φορές ως ο νέος «σουλτάνος», επιθυμεί να τροποποιήσει τον θεμελιώδη νόμο με την ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου. Για να τα καταφέρει, το κόμμα του θα πρέπει να κερδίσει τα δύο τρίτα των εδρών, κάτι που σήμερα μοιάζει πολύ απίθανο.