Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέκρουσε σήμερα τις νέες κατηγορίες που εκτόξευσε το Κίεβο ότι η Μόσχα στέλνει στρατιώτες και όπλα στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών παρά την πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων.
Το Κίεβο κατηγόρησε νωρίτερα τη Μόσχα ότι έστειλε ρωσικές τακτικές δυνάμεις να επιτεθούν στα ουκρανικά στρατεύματα στις σπαρασσόμενες ανατολικές επαρχίες, σε μια ακόμη υπενθύμιση ότι υπάρχει άμεση ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στη σύγκρουση όπου περισσότεροι από 4.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Απρίλιο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας κατήγγειλε ότι η Ρωσία διαθέτει 9.000 στρατιώτες στην Ουκρανία και απαίτησε την απόσυρσή τους.
«Το λέω κάθε φορά: Αν το ισχυρίζονται αυτό με τόση σιγουριά, να παρουσιάσουν πραγματικά στοιχεία, αλλά κανείς δεν μπορεί να παρουσιάσει πραγματικά περιστατικά, ή δεν θέλει να το κάνει», απάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας η οποία θα γίνει στο Βερολίνο. «Έτσι, πριν να απαιτούν από εμάς να σταματήσουμε να κάνουμε κάτι, παρακαλούμε να παρουσιάσουν αποδείξεις ότι το έχουμε κάνει» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, Λαβρόφ αναγνώρισε ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας έχουν υπό τον έλεγχο τους μεγαλύτερα εδάφη από αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ, της Λευκορωσίας. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους αυτονομιστές ότι θα υποχωρήσουν στις γραμμές διαχωρισμού που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν είπε όμως πότε μπορεί να συμβεί αυτό.
Το Κίεβο θεωρεί ότι οι αυτονομιστές αντάρτες κατέχουν εδάφη με εμβαδόν μεγαλύτερο από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης πέραν των συμφωνηθέντων γραμμών. Εν τω μεταξύ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα οι συνομιλίες στο Βερολίνο να βοηθήσουν στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα περιμένει για πολύ.
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ελπίζει οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών των τεσσάρων χωρών. Είπε επίσης ότι η Μόσχα πιστεύει ότι οι ρωσόφωνοι στις ανατολικές περιοχές θα πρέπει να παραμείνουν στο εσωτερικό της Ουκρανίας. «Ελπίζουμε ότι οι επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορες μορφές, θα βοηθήσούν να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Η Μόσχα θέλει μέσω των συνομιλιών να ασκηθεί πίεση προς το Κίεβο για να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με τους αυτονομιστές καθώς επίσης να παράσχει μεγαλύτερη αυτονομία στην ανατολική Ουκρανία μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία εντάθηκαν απότομα αυτό το μήνα, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός η οποία μοιάζει να είναι πλέον υπό κατάρρευση. Εξ αιτίας αυτού οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άγγελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ έχουν αρνηθεί να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την κρίση έως ότου η Μόσχα εξασφαλίζει ότι η εκεχειρία θα τηρείται.