Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία επιδεινώνεται με τα ημερήσια κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.628 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 32 ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, σύμφωνα μες το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ουσιαστικά, μέσα σε ένα μήνα, δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η θετικότητα σε ημερήσια βάση κυμαίνεται στο 29% γεγονός που προκαλεί πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Τα Covid ιατρεία, στα κατά τόπους κέντρα υγείας, δέχονται ύποπτα κρούσματα μέχρι τις 10:00 η ώρα το βράδυ και οι ουρές που σχηματίζονται είναι κάθε μέρα και μεγαλύτερες.

Τα τρία νοσοκομεία για τον κορονοϊό που κατασκευάστηκαν τον τελευταίο χρόνο και διαθέτουν 2.200 κλίνες έχουν γεμίσει και στην μάχη κατά της πανδημίας εντάσσονται πλέον και νοσοκομεία άλλων ειδικοτήτων.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.621 ασθενείς εκ των οποίων οι 167 είναι διασωληνωμένοι.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι ενώ μέχρι σήμερα στην Σερβία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δεν υπήρξε εμβολιασμένος ασθενής που να χρειάστηκε να εισαχθεί στην εντατική.

Οι αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό ωστόσο δεν υπάρχει ανταπόκριση, σύμφωνα, πάντα, με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ από τη χώρα.

Η κυβέρνηση για την ώρα αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες του πληθυσμού επικαλούμενη συνταγματικό κόλλημα, εξετάζει ωστόσο το ενδεχόμενο να επιβάλει την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την είσοδο στους κινηματογράφους, στα θέατρα, τα γήπεδα και τα καταστήματα εστίασης.

Σχολεία

Για τα σχολεία, όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιείται στους μαθητές δύο φορές την εβδομάδα rapid test.

Τα κρούσματα στα σχολεία αυξάνονται καθημερινά ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ακόμη ανησυχητική, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Μπράνκο Ρούζιτς. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα το 0,5% των μαθητών προσβλήθηκε από τον ιό.

Στην Σερβία, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση, εάν σε κάποιο σχολικό τμήμα βρεθεί θετικό στον κορονοϊό το 10% των μαθητών τότε το τμήμα κλείνει και η διδασκαλία θα γίνεται διαδικτυακά για διάστημα δέκα ημερών.

*Φωτογραφία αρχείου