Εκφοβισμούς και αντίποινα υφίστανται οι κρατούμενοι οι οποίοι καταγγέλλουν κρούσματα κακομεταχείρισης στις φυλακές, διαπιστώνει για το σύνολο των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης η αρμόδια Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT).
Στην ετήσια έκθεση της για την κατάσταση στις φυλακές, τα κέντρα κράτησης και τα αναμορφωτήρια στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προστατεύουν τους κρατουμένους που καταγγέλλουν κρούσματα κακομεταχείρισης από εκφοβισμούς και αντίποινα.
Παράλληλα καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των δημοσίων λειτουργούν που ενεργούν ως πληροφοριοδότες ή καταμηνυτές ατασθαλιών, για την αποκάλυψη τέτοιων γεγονότων.
Στην ετήσια έκθεσή της η CPT υπενθυμίζει ότι έχει καταγράψει μια σειρά υποθέσεις στις οποίες πρόσωπα που κατήγγειλαν κρούσματα κακομεταχείρισης κρατουμένων στις φυλακές υπέστησαν εκφοβισμούς ή διάφορες μορφές αντιποίνων. Η Επιτροπή τονίζει πως ανάμεσα σε αυτές είναι οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί, οι εγκλεισμοί στην απομόνωση, η ακύρωση αποφάσεων πρόωρης αποφυλάκισης, και ακόμη και επιθέσεις από δεσμοφύλακες.
Η CPT αναφέρει ότι τέτοιες υποθέσεις έχουν καταγραφεί στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στη Μολδαβία, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στην Ισπανία, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην Ουκρανία.
Σχετικά με την κατάσταση των ανήλικων κρατουμένων (κάτω των 18 ετών), η Επιτροπή αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι:
– Οι ανήλικοι κρατούμενοι δεν πρέπει να υποβάλλονται σε ανάκριση από τις αστυνομικές αρχές χωρίς την παρουσία δικηγόρου.
– Δεν πρέπει να φυλακίζονται σε κέντρα κράτησης, για περισσότερο από 24 ώρες και μαζί με ενήλικους κρατουμένους.
– Στα κέντρα κράτησης ανηλίκων θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη για την απαγόρευση της χρήσης ναρκωτικών, την αποτροπή αυτοτραυματισμών ή αποπειρών αυτοκτονίας.
– Το προσωπικό φύλαξης και επίβλεψης ανηλίκων κρατουμένων δεν πρέπει να φέρει γκλομπ ή σπρέι εξουδετέρωσης και δεν πρέπει να φορά στολές, προτείνει ακόμη η επιτροπή.
Ο εγκλεισμός σε απομόνωση, ως έσχατο μέτρο σωφρονισμού ανηλίκων, πρέπει να εφαρμόζεται για μικρά διαστήματα και σε καμία περίπτωση για χρονικό διάστημα το οποίο υπερβαίνει τις τρεις ημέρες, καταλήγει στη έκθεση της η CPT.