Η Νέα Ζηλανδία παρέτεινε σήμερα το λοκντάουν που έχει επιβάλει στο σύνολο του αρχιπελάγους σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία της Covid-19 που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα η οποία διαδόθηκε από το Όκλαντ στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ενώ στη γειτονική Αυστραλία, το λοκντάουν του Σίδνεϊ, που άρχισε πριν από δύο μήνες, παρατάθηκε σήμερα για ένα μήνα, αναφέρει το ΑΠΕ.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε πως το τριήμερο εθνικό λοκντάουν, που επρόκειτο να αρθεί απόψε τη νύκτα, θα παραταθεί για τέσσερις ημέρες.
Οι αρχές προσπαθούν να υπολογίσουν το εύρος της επιδημίας μετά την εμφάνιση αυτή την εβδομάδα του πρώτου, εδώ και έξι μήνες, τοπικής προέλευσης κρούσματος, δήλωσε η πρωθυπουργός και κάλεσε τον πληθυσμό να επιδείξει σύνεση.
Η Άρντερν δήλωσε πως όλα τα κρούσματα, περιλαμβανομένων αυτών του Ουέλινγκτον, συνδέονται, ένα στοιχείο που είναι λιγότερο ανησυχητικό.
«Αυτό σημαίνει πως αρχίζουμε να έχουμε μια ιδέα για το σύνολο» των κρουσμάτων, δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «σ’ αυτό το στάδιο δεν έχει καταγραφεί κανένα απροσδόκητο κρούσμα».
Για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε στις 17 Αυγούστου το πρώτο κρούσμα Covid τοπικής προέλευσης.
Ο κάτοικος του Όκλαντ που διαγνώσθηκε θετικός ήταν φορέας ενός στελέχους της παραλλαγής Δέλτα που έχει ταυτοποιηθεί στην Αυστραλία.
Το λοκντάουν στο Σίδνεϊ παρατάθηκε για ένα μήνα
Στο μεταξύ, στην Αυστραλία, το λοκντάουν στο Σίδνεϊ, που άρχισε πριν από δύο μήνες, παρατάθηκε σήμερα για ένα μήνα, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας επιχειρεί να σταματήσει την αναζωπύρωση της επιδημίας της Covid-19 που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.
«Δυστυχώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν, η οποία παραδέχθηκε πως χρειάστηκε να πάρει μια «δύσκολη» απόφαση.
Αφού είχε καταγράψει μικρό αριθμό μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας, το Σίδνεϊ καταγράφει τώρα περισσότερα από 600 κρούσματα την ημέρα.
Το λοκντάουν θα παραμείνει σε ισχύ σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι κάτοικοι, που ζουν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, θα πρέπει να τηρούν νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και δεν θα μπορούν να βγαίνουν παρά μόνο μία ώρα την ημέρα για σωματική άσκηση.
Περίπου 1.000 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν την αστυνομία να επιβάλει τα μέτρα, που όλο και περισσότεροι κάτοικοι επιχειρούν να παραβιάσουν.
Καθώς ο αριθμός των θανάτων δεν σταματά να αυξάνεται και ο ιός διαδίδεται και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, η Αυστραλία βιάζεται να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους.
Μέχρι τώρα, μόλις το 30% του αυστραλιανού πληθυσμού έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου.