Πάνω από 18.000 άνθρωποι έφυγαν από το Αφγανιστάν, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν. Αυτό δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Αφγανιστάν: Οι χώρες που επαινούν οι ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ επαίνεσαν χθες την Αλβανία, τον Καναδά, τη Χιλή, το Μεξικό και την Ουγκάντα διότι αποφάσισαν να φιλοξενήσουν Αφγανούς που απομακρύνονται από την πατρίδα τους.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποφάσισε να προσφέρει προσωρινά καταφύγιο σε εκατοντάδες Αφγανούς καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.
Ο κ. Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε διότι «συνεχίζει την υπερήφανη παράδοση της Αλβανίας να φιλοξενεί ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της προς το Κατάρ και το Κουβέιτ, όπου φθάνουν χιλιάδες Αφγανοί και θα μείνουν προσωρινά ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να τους χορηγηθεί βίζα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ευχαρίστησε επίσης την Ουγκάντα, ο πρόεδρος της οποίας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, εξέφρασε την πρόθεση η χώρα του να φιλοξενήσει προσωρινά Αφγανούς, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με διάφορες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες με τον ίδιο σκοπό.
Ο κ. Πράις είπε επίσης ότι ο Καναδάς, η Χιλή και το Μεξικό επίσης αποφάσισαν να υποδεχθούν αφγανούς πολίτες και επαίνεσε τις χώρες αυτές για τη γενναιοδωρία τους.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να υποδεχθεί ως και 20.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει πως θα υποδεχθεί χιλιάδες Αφγανούς που εργάστηκαν ως διερμηνείς ή με άλλες ιδιότητες στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων τα είκοσι χρόνια του πολέμου.
Μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να διευρυνθεί η εκκένωση, να απομακρυνθούν και άλλα πρόσωπα που αισθάνονται ότι απειλούνται, όπως υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με ΜΜΕ που έχουν έδρα τις ΗΠΑ κ.λπ..