Οι Ταλιμπάν αναμένουν την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν με ορίζοντα την ημερομηνία – ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου – καθ’όσα έχει ήδη ανακοινώσει και ο Λευκός Οίκος – σύμωφνα με όσα εκρόσωπος του κινήματος που την Κυριακή κατέλαβε την πρωτεύουσα της χώρας.
Τόνισε, από την άλλη, πως οι Ταλιμπάν δεν επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται πως σημαντικός αριθμός στρατιωτών των ΗΠΑ – περί τους 6.000 – παραμένει στη Καμπούλ, συνδράμοντας στην επιχείρηση εκκενώσεων στο αεροδρόμιο της πόλης.
Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σοχάιλ Σαχίν ανέφερε σε δηλώσεις του στο Sky News ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και η οποία προέβλεπε την «έξοδο» των ΗΠΑ από τη χώρα της Ασίας μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των Αμερικανών.
Εξάλλου, ο Σαχίν ανέφερε πως «χρειαζόμαστε βοήθεια, για να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων, των υπαλλήλων και των μαχητών των δυνάμεων ασφαλείας» και κάλεσε «όλες τις χώρες να μας βοηθήσουν. Θεωρώ ότι ωρίμασε η αναγκαιότητα μια διεθνούς διάσκεψης για παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Αυτό δεν πρέπει να γίνει για εμάς, αλλά για χάρη του αφγανικού λαού».
Ο ίδιος δήλωσε ότι το κίνημα των Ταλιμπάν ενδιαφέρεται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI (που θα διέρχεται από τις χώρες Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία) καθώς και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών έργων υποδομών:
«Στην χώρα μας υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα. Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAPI, έργα κατασκευής σιδηροδρόμων και άλλα. Η δική μας πολιτική πτέρυγα ελπίζει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίησή τους».
Επισημαίνεται πως σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ, που ακολούθησε των παραπάνω δηλώσεων, οι Ταλιμπάν επανέλαβαν πως δε θέλουν «κανέναν εχθρό» και ότι οι κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα δεν κινδυνεύει από τους ίδιους.
Τι λέει η αμερικανική κοινή γνώμη
Στο μεταξύ, μπροστά στις εικόνες απόγνωσης που έρχονται από την Καμπούλ μετά τη νίκη των Ταλιμπάν, η στήριξη των Αμερικανών στην απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν μοιάζει να καταρρέει.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες αποδοκιμάζουν τον τρόπο διεξαγωγής της αποχώρησης από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα και την οποία επικαλείται τηλεγράφημα του ΑΠΕ ΜΠΕ.
Μονάχα το 49% των 1.999 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν από το Politico και τη Morning Consult, το διάστημα 13 έως 16 Αυγούστου, στήριζε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκαταλείψει τη χώρα έναντι 69% τον Απρίλιο, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Και μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να υπολόγιζε στη στήριξη από την κοινή γνώμη μιας απόσυρσης, που θα έβαζε τέλος στον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο των ΗΠΑ, που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όμως, το 51% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε το θέμα της αποχώρησης.
Το 45% εκτιμά πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, εάν αυτή η αποχώρηση επέτρεπε στους Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη.
Ένα ανάλογο ποσοστό (48%) αντιτίθεται στην αμερικανική αποχώρηση, εάν αυτή θα «άνοιγε τον δρόμο στην Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».
Μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, το 53% εγκρίνει τη διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν από τον Τζο Μπάιντεν, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνο της δημοτικότητάς του στους κόλπους του κόμματος «η οποία κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 70-89%», σημειώνουν τα Politico και Morning Consult.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ ψηφοφόρων όλου του πολιτικού φάσματος και περιθώριο λάθους +/- 2%.