Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποσχέθηκε σε αυτήν του Ιράκ να εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να χαρακτηρίζει την οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) «τρομοκρατική οργάνωση».
«Το ΙΚΙΛ απειλεί την ασφάλεια όχι μόνο του Ιράκ και της Τουρκίας, αλλά ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, χρησιμοποιώντας την προηγούμενη ονομασία του ΙΚ.
«Μπορούμε να νικήσουμε αυτή την οργάνωση ενώνοντας όλες μας τις δυνάμεις, με την υποστήριξη των χωρών της περιοχής», πρόσθεσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.
Ο Τούρκος ομόλογός του είχε επισκεφθεί το Ιράκ τον Νοέμβριο.
Ο Αμπάντι ζήτησε από τον οικοδεσπότη του υποστήριξη, ιδίως στο πεδίο της συλλογής πληροφοριών, της εκπαίδευσης των Ιρακινών στρατιωτών και των εξοπλισμών για την αντιμετώπιση του ΙΚ. Οι τζιχαντιστές ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας, ως και τα σύνορα της τελευταίας με την Τουρκία και την πόλη Κομπάνι.
Από την πλευρά του ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία εκπαιδεύει ήδη Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά οι οποίοι πολεμούν εναντίον του ΙΚ. «Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις ιδέες» όσον αφορά την παροχή υποστήριξης στη Βαγδάτη από μέρους της Άγκυρας, πρόσθεσε.
Η Τουρκία και το Ιράκ μοιράζονται μια «κοινή αντίληψη όσον αφορά την αντιμετώπιση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ΙΚ αλλά και στο PKK, το οποίο διεξάγει από το 1984 ανταρτοπόλεμο στο τουρκικό έδαφος.
Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε τους μαχητές του PKK ότι εξαπολύουν «επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας χρησιμοποιώντας (ως ορμητήριο) το ιρακινό έδαφος».
Σε αυτό το θέμα η τουρκική πολιτική έρχεται σε ευθεία αντίθεση με εκείνη των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, που θεωρούν το ΙΚ τον βασικό εχθρό, ενώ η Άγκυρα μοιάζει να ανησυχεί πρωτίστως για τα κουρδικά κινήματα, τόσο αυτά που δρουν στην Τουρκία όσο και αυτά που δρουν στη Συρία.
Τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «τρομοκρατική» οργάνωση το μεγαλύτερο κόμμα των Κούρδων της Συρίας (το PYD), την ώρα που μαίνονταν οι μάχες ανάμεσα σε μέλη του και τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην πόλη Κομπάνι. Για τον Ερντογάν, οι Κούρδοι της Συρίας ταυτίζονται με το PKK.
Εξάλλου, ο Αμπάντι δήλωσε ότι «θέλουμε να εξάγουμε πετρέλαιο διαμέσου της Τουρκίας», προσθέτοντας «αυτό είναι προς το συμφέρον του Ιράκ».
Οι σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ είχαν επιδεινωθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι είχε εξοργιστεί διότι η Άγκυρα αποκατέστησε στενές σχέσεις με τους Ιρακινούς Κούρδους—με τους οποίους η Βαγδάτη βρισκόταν σε διένεξη για τα δικαιώματα εξαγωγής πετρελαίου. Αντιθέτως, ο Αμπάντι εμφανίστηκε να εγκρίνει τις εξαγωγές αργού μέσω Τουρκίας.
Η Άγκυρα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να αναλάβει ενεργό ρόλο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγει μια αεροπορική εκστρατεία εναντίον του ΙΚ, κρίνοντας ότι οι επιδρομές από αέρος δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα κι απαιτώντας να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα συμπεριλαμβάνει σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.