Η Αυστραλία αποτίει φόρο τιμής σήμερα στους δύο ομήρους που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από έναν ψυχικά διαταραγμένο ισλαμιστή στο Σίδνεϊ, με τις επικήδειες τελετές που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα ενότητας και ομόνοιας μεταξύ των κοινοτήτων.

Ο 34χρονος Τόρι Τζόνσον και η 38χρονο Κατρίνα Ντάουσον έχασαν τη ζωή τους όταν επλήγησαν από σφαίρες τη νύχτα της 15ης προς 16η Δεκεμβρίου κατά την έφοδο στο καφέ Lindlt του Σίδνεϊ, όπου ο ιρανικής καταγωγής δράστης, Μαν Χάρον Μονίς, άτομο με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και ιστορικό βίας, κρατούσε ομήρους 17 εργαζόμενους και πελάτες.

Η κηδεία του Τόρι Τζόνσον, διευθυντή του καφέ, τελέστηκε σε στενό κύκλο σήμερα το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου του Σίδνεϊ, μόλις μερικά βήματα από το σημείο όπου σημειώθηκε η ομηρεία. Το λευκό φέρετρο μετέφεραν συγγενείς και φίλοι του ντυμένοι στα μαύρα.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικ Μπάιρντ και ο διοικητής της ομοσπονδιακής αστυνομίας Άντριου Σκιπιόνε, η οικογένεια του οποίου βρισκόταν μέσα στο καφέ μερικά λεπτά πριν από την εισβολή του παρανοϊκού άνδρα, παρέστησαν στη θρησκευτική τελετή.

Σε ένα μήνυμα κατευνασμού και στη μνήμη του γιου της, η οικογένεια Τζόνσον επέλεξε να επικαλεστεί τον Τζαλάλ αλ-Ντιν Ρουμί, πέρση μυστικιστή ποιητή στο προσευχητάρι που δόθηκε από την οικογένεια στους παρευρισκομένους στη τελετή: «Κάπου ανάμεσα στο καλό και το κακό υπάρχει ένας κήπος. Εκεί θα σας ξανασυναντήσω».

Επιμνημόσυνη δέηση αναμένεται επίσης να τελεστεί σήμερα για την άλλη όμηρο, την Κατρίνα, δικηγόρο και μητέρα τριών παιδιών. Η ημερομηνία και ο τόπος της κηδείας της δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ο δράστης είχε αναγκάσει τους ομήρους να απλώσουν στη βιτρίνα του καφέ μια μαύρη σημαία στην οποία ήταν γραμμένη με αραβικούς χαρακτήρες η «σαχάντα», η ομολογία πίστης των μουσουλμάνων, μια σημαία που συχνά οικειοποιούνται οι τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ο Μονίς σκοτώθηκε επίσης στην τραγωδία αυτή, η οποία ήταν τόσο τραυματική για τους Αυστραλούς που, αν και δεκάδες ανάμεσά τους χάθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και στο Μπαλί της Ινδονησίας το 2002 και το 2005, δεν είχαν πληγεί από την τρομοκρατία στη χώρα τους.