Η Γερμανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να εξετάσει οποιαδήποτε άμβλυνση των κυρώσεων τις οποίες έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα προς το παρόν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποσταθεροποιηθεί εάν οι κυρώσεις αυτές δεν αποκλιμακωθούν.
Η εκπρόσωπος, η Κριστιάνε Βιρτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η χρονική διάρκεια εφαρμογής των κυρώσεων το 2015 προσφέρει ένα «φυσικό χρονικό ορόσημο» για να συζητηθεί εάν και κατά πόσον πρέπει να ανανεωθούν και με ποια μορφή.
Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε μια σειρά φυσικών και νομικών προσώπων, προχωρώντας στη σταδιακή κλιμάκωσή τους, από τον Μάρτιο. Κάθε γύρος κυρώσεων ισχύει για 12 μήνες, κάτι που σημαίνει πως ο πρώτος κύκλος τους πρέπει να ανανεωθεί τον Μάρτιο του 2015 για να παραμείνουν οι κυρώσεις σε ισχύ.
«Προς το παρόν, συμφωνούμε όλοι ότι δεν πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις», επισήμανε η Βιρτς. «Όσον τα αίτια για την επιβολή των κυρώσεων δεν μεταβάλλονται, όσο δεν έχουν αναιρεθεί, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε για την άρση των κυρώσεων ανεξάρτητα από τη συμφωνημένη διάρκειά τους», πρόσθεσε η ίδια.
Οι δηλώσεις της Βιρτς καταγράφονται μετά την τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει αποσταθεροποίηση της Ρωσίας εάν οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν αρθούν.
Επισημαίνοντας τη δραματική πτώση του ρωσικού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, που έχουν πυροδοτήσει οικονομική κρίση στη Ρωσία, ο Σταϊνμάγερ υπογράμμισε: «δεν θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον μας εάν αυτό ξέφευγε από τον έλεγχο».
Ο Σταϊνμάγερ είναι μέλος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο παραδοσιακά τάσσεται μάλλον υπέρ του διαλόγου παρά της σύγκρουσης με τη Μόσχα.
Μέχρι σήμερα τηρεί μια γραμμή πολύ κοντά στην αυστηρή προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έναντι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά οι δηλώσεις που έκανε στο Σπίγκελ αφήνουν να διαφανεί ένα ενδεχόμενο ρήγμα ανάμεσά τους.
Η Βιρτς ανέφερε σήμερα ότι η Μέρκελ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο το Σαββατοκύριακο και σημείωσε πως συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να γίνει μια συνάντηση της λεγόμενης ομάδας επαφής -στην οποία συμμετέχουν απεσταλμένοι του Κιέβου, της Μόσχας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και των φιλορώσων αυτονομιστών- προκειμένου να συζητηθούν θέματα όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων και η διανομή προμηθειών των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία.