Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο των αμφιλεγόμενων δικαστικών διαδικασιών απέναντι στους αντιπάλους του, μεταξύ των οποίων είναι η σύλληψη διευθυντών μέσων ενημέρωσης και το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του που έγινε εχθρός του, χαρακτηρίζοντάς τες «χωρίς ψεγάδια και σύμφωνες με τον νόμο».
«Επέβλεψα εκ του σύνεγγυς αυτές τις διαδικασίες ως πρόεδρος αυτής της χώρας. Όλα είναι σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με τη δικονομία (…), η εν εξελίξει διαδικασία είναι απολύτως εντός των κανόνων και χωρίς ψεγάδια», είπε ο Ερντογάν σε μία ομιλία στην Κωνσταντινούπολη που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Η αστυνομία και η δικαστική εξουσία δεν αναπαράγουν τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της κράτησης δημοσιογράφων στο πλαίσιο της έρευνας, λέγοντας πως μερικοί από τους αυτούς χρησιμοποιούσαν το επάγγελμα ως «μάσκα» που κάλυπτε άλλες δραστηριότητες.
Επιχειρηματολόγησε πως η κράτηση δημοσιογράφων δεν είναι κάτι το ασύνηθες, παραπέμποντας στις συλλήψεις που έγιναν στη Βρετανία στο πλαίσιο ενός σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο κλόνισε τις εφημερίδες ταμπλόιντ.
Χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για την ίδρυση ενός «παράλληλου κράτους» από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζει εξόριστος από το 1999.
Όσον αφορά τον διευθυντή του καναλιού Σαμανίολου, Χινταγέτ Καρατζά, κατηγορείται για «συμμετοχή στη διεύθυνση ένοπλης οργάνωσης» και έχει φυλακιστεί.
Είχε προσαχθεί την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο ενός κύματος συλλήψεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, με στόχο συνολικά 30 πρόσωπα (δημοσιογράφους, αστυνομικούς, τηλεοπτικούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες) σε κύκλους που θεωρούνται προσκείμενοι στο δίκτυο το οποίο διευθύνει ο Γκιουλέν.
Ο Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Ζαμάν του ίδιου ομίλου ενημέρωσης, που η κυκλοφορία της ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο φύλλα, έχει αφεθεί ελεύθερος.
Τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνέργεια σε τρομοκρατία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σκλήρυνε τον τόνο προς την Άγκυρα έπειτα από αυτό το κύμα συλλήψεων, ο Ερντογάν απάντησε πως «η Τουρκία δεν είναι ο θυρωρός της ΕΕ».
Σαρκαστικός, υπογράμμισε πως η Ένωση βιάστηκε να εκστομίσει τις επικρίσεις της κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, ενώ «έχει κάνει την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της για δεκαπέντε χρόνια».