Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ταυτόχρονα αυστηρής και υπεύθυνης» έναντι στη Ρωσία σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να διαμηνύσουμε ξεκάθαρα σήμερα ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, και οικονομικά», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας που προΐσταται για πρώτη φορά μιας ευρωπαϊκής συνόδου.

«Το κάναμε και πολιτικά σήμερα καθιστώντας πιο αποτελεσματικές τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις εις βάρος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης», πρόσθεσε ο Τουσκ.

«Η κατάσταση απαιτεί άμεση αντίδραση, όμως δεν θα βρούμε μακροπρόθεσμα λύση για την Ουκρανία χωρίς μια επαρκή και σταθερή στρατηγική, ταυτόχρονα αυστηρή και υπεύθυνη απέναντι στη Ρωσία», εκτίμησε ο ίδιος, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το απόγευμα το θέμα.

«Μια σύγχρονη Ουκρανία, σταθερή και ανεξάρτητη θα είναι και πρέπει να είναι στη βάση αυτής της νέας στρατηγικής. Είναι ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση αυτή είναι τόσο σημαντική, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Τουσκ.

Στη διάρκεια της σημερινής ευρωπαϊκής συνόδου δεν αναμένεται να αποφασιστούν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Ο Τουσκ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου, επεσήμανε ότι συμμετέχει στην 48η ευρωπαϊκή σύνοδό του. «Ίσως να είμαι ένας από τους πιο έμπειρους στο τραπέζι, όμως αισθάνομαι σαν πρωτάρης που έχει τρακ», είπε χαρακτηριστικά.