Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε σήμερα στη Ρώμη η συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, αφού απέρριψε κάθε τελεσίγραφο των Παλαιστινίων ενώπιον του ΟΗΕ.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 14:45 (15:45 ώρα Ελλάδας) στην οικία του Αμερικανού πρεσβευτή στη Ρώμη.
«Δεν θα δεχθούμε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να μας επιβάλουν μονομερή μέτρα σε ένα προκαθορισμένο χρόνο, την ώρα που ο ακραίος ισλαμισμός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Νετανιάχου προτού μεταβεί στη Ρώμη.
Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν χθες Κυριακή το βράδυ ότι προτίθενται να υποβάλουν ήδη από την Τετάρτη ένα προσχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ, μέσω της Ιορδανίας, με το οποίο θα ζητούν τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής σε διάστημα δύο ετών.
Ο Κέρι έχει εντείνει τις συναντήσεις του στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Για το θέμα αυτό συζήτησε χθες βράδυ με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί «μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», διαβεβαιώνοντας ότι αναζητεί «τι μπορεί να γίνει από κοινού ώστε να αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτό.
Η ανακοίνωση των Παλαιστινίων έγινε το βράδυ μέσω μιας ανακοίνωσης του Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, ενός ηγετικού στελέχους της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ). «Η παλαιστινιακή ηγεσία αποφάσισε να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη για να τεθεί σε ψηφοφορία ένα σχέδιο (απόφασης, το οποίο ζητεί) τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής», είπε.
Η πρωτοβουλία αυτή κινδυνεύει να προσκρούσει σε ένα αμερικανικό βέτο. Η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη σε κάθε μονομερές μέτρο από την πλευρά των Παλαιστινίων που έχει στόχο την αναγνώριση από τον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους, εκτιμώντας ότι αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε ήδη από χθες την ιδέα της αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ σε δύο χρόνια.
«Είμαστε αντιμέτωποι με την πιθανότητα μιας διπλωματικής επίθεσης, δηλαδή μιας απόπειρας να μας επιβάλουν μέσω των αποφάσεων του ΟΗΕ μια απόσυρση στα σύνορα του 1967 σε διάστημα δύο ετών», είχε πει ο Νετανιάχου.
Μια τέτοια υποχώρηση «θα φέρει τους ακραίους ισλαμιστές στα προάστια του Τελ Αβίβ και την καρδιά της Ιερουσαλήμ», εκτίμησε ο ίδιος. «Δεν θα το επιτρέψουμε. Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά και με υπεύθυνο τρόπο», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.
Πριν τη συνάντησή του με τον Κέρι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.
Ο Κέρι στη συνέχεια αναμένεται να μεταβεί αργότερα σήμερα στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, καθώς και με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Γαλλία ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες διαβουλεύσεις με το Λονδίνο και το Βερολίνο, και στη συνέχεια με την Ουάσινγκτον και το Αμάν, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα συναινετικό σχέδιο απόφασης, το οποίο θα έχει την υποστήριξη των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το σχέδιο αυτό θα ζητεί την άμεση επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οι οποίες έχουν παγώσει από την άνοιξη, στη βάση μιας σειράς αρχών όπως η ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ με ένα παλαιστινιακό κράτος, χωρίς όμως να καθορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των Ισραηλινών από τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.