Την κατηγορία πως η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της στην ανατολική Ουκρανία επανέλαβε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Τόνισε, όμως, πως θα συνεχίσει να πράττει ό,τι μπορεί για να συμβάλει να εξευρεθεί μια διπλωματική διευθέτηση στη σύγκρουση.

Κατά την ομιλία της στο συνέδριο του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), που διεξάγεται στην Κολονία, η γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε ότι είναι εφικτό να δοθεί μια λύση μέσω της διπλωματίας στην κρίση στην Ουκρανία. «Επιθυμούμε μια διπλωματική λύση (…). Πρέπει να καταβάλουμε πιθανόν ακόμη πιο έντονη προσπάθεια, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να καταλήξουμε, οφείλουμε να καταλήξουμε» σε μια συμφωνία, τόνισε η Μέρκελ, παραδεχόμενη πως «ο δρόμος (θα είναι) δύσκολος» ως προς αυτό.

«Η κρίση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα, και πρέπει να συμβάλουν οι πάντες στο διπλωματικό επίπεδο για να εξευρεθεί μια λύση», επέμεινε η Μέρκελ, αξιώνοντας να υπάρξει μια «επιστροφή στη συμφωνία του Μινσκ», αναφερόμενη στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας με τη συμμετοχή ηγετών των ανταρτών, αντιπροσώπων της κυβέρνησης της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Θα χρειαστούμε πολλή υπομονή, αλλά είμαι βεβαία πως μπορούμε να ξεπεράσουμε» την κρίση, πρόσθεσε η ίδια.

Για άλλη μια φορά πάντως, η Μέρκελ κατηγόρησε τη Ρωσία κρίνοντας πως έχει «παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να το κάνει».