Η Κίνα, η μοναδική χώρα που εξακολουθεί συστηματικά να αφαιρεί όργανα από εκτελεσμένους κρατουμένους και να τα χρησιμοποιεί σε μεταμοσχεύσεις, σχεδιάζει να βάλει τέλος από τον ερχόμενο μήνα σ’ αυτή την αμφιλεγόμενη πρακτική, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα κρατικής εφημερίδας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι πως σχεδιάζει να τερματίσει την εν λόγω πρακτική, η οποία προκαλεί επικρίσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα, οι οποίες κατηγορούν τις αρχές ότι αφαιρούν τα όργανα χωρίς τη συναίνεση των κρατουμένων ή των οικογενειών τους, μια κατηγορία που το Πεκίνο αρνείται.
Η επίσημη εφημερίδα «Τσάινα Ντέιλι» αναφέρει πως από την 1η Ιανουαρίου οι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων θα βασίζονται σε δημόσιες εθελοντικές δωρεές ή σε δωρεές από εν ζωή συγγενείς.
«Η συγκομιδή οργάνων από εκτελεσμένους κρατουμένους για μεταμοσχεύσεις είναι αμφιλεγόμενη, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται γραπτή συναίνεση από τους δωρητές και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Χουάνγκ Τζιεφού, επικεφαλης της Κινεζικής Επιτροπής Δωρεάς Οργάνων.
«Η κινεζική κυβέρνηση ήταν ανέκαθεν αποφασισμένη να καταβάλει προσπάθειες για να σταματήσει μια τέτοια πρακτική», πρόσθεσε ο Χουάνγκ, πρώην υφυπουργός Υγείας. «Οι δωρεές από το κοινό θα πρέπει να είναι η μοναδική πηγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις».
Η προσφορά ανθρώπινων οργάνων υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης στην Κίνα, εν μέρει λόγω της παραδοσιακής πεποίθησης πως οι σοροί πρέπει να ενταφιάζονται ή να αποτεφρώνονται ακέραιες. Υπολογίζεται πως 300.000 ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, που γίνεται τελικά μόνο σε έναν στους 30.
Η έλλειψη αυτή έχει τροφοδοτήσει το παράνομο εμπόριο οργάνων και το 2007 η κυβέρνηση απαγόρευσε τις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες, με εξαίρεση συζύγους, εξ αίματος συγγενείς και ετεροθαλή ή θετά μέλη της οικογένειας.
«Στους πιο σοβαρά ασθενείς γίνονται δωρεές οργάνων στο πλαίσιο του συστήματος, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση και τον πλούτο τους», λέει ο Χουάνγκ. «Οι δικαστικές υπηρεσίες δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν πού θα πάνε οι δωρεές οργάνων».
Η Κίνα δεν ανακοινώνει τον αριθμό των ανθρώπων που εκτελεί, αν και ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εναντίον της Θανατικής Ποινής, μια οργάνωση ομπρέλα στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 150 μη κυβερνητικές οργανώσεις, δικηγορικοί σύλλογοι και άλλες οργανώσεις, υπολογίζει πως ανήλθαν πέρυσι σε περίπου 3.000.