«Να βγουν από τη σκιά» κάλεσε χθες εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας μια μεταρρύθμιση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι των μεταναστών, βάσει της οποίας περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάψουν να ζουν με τον φόβο της απέλασης.
Παράλληλα όμως ο Ομπάμα κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς να υιοθετήσουν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά που ζουν στη χώρα.
«Σήμερα η πολιτική μας για τη μετανάστευση είναι λανθασμένη και όλοι το γνωρίζουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνοντας τους κανόνες βάσει των οποίων εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν προσωρινή άδεια εργασίας και παραμονής στις ΗΠΑ.
«Μπορείτε να βγείτε από τη σκιά και να πάψετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον νόμο», υπογράμμισε.
Ο αριθμός των προσώπων που αναμένεται να επωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα περίπου 4,7 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου τους μισούς από τους 11,4 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν στις ΗΠΑ, η πλειονότητα των οποίων είναι από το Μεξικό και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Ο Ομπάμα σημείωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του ως πρόεδρος για να επιτρέψει σε κάποιους γονείς χωρίς χαρτιά, τα παιδιά των οποίων είναι πολίτες των ΗΠΑ από τη γέννησή τους ή είναι κάτοικοι των ΗΠΑ, να ζήσουν και να εργαστούν νόμιμα στη χώρα. Το διάταγμα θα αφορά επίσης ανθρώπους που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και θα αίρει τον κίνδυνο απέλασης για πολλούς ακόμη.
Όμως για να μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από το νέο αυτό σύστημα θα πρέπει να ζει στις ΗΠΑ για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ποινικό μητρώο.
«Αν ζείτε στην Αμερική για περισσότερα από πέντε χρόνια, αν έχετε παιδιά που είναι Αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι κάτοικοι, αν καταγραφείτε, περάσετε τον έλεγχο και είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν, θα μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση για να μείνετε στη χώρα αυτή προσωρινά χωρίς να φοβάστε την απέλαση», υπογράμμισε ο Ομπάμα.
Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά περισσότερους από 4 εκατομμύρια μετανάστες, ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο επιπλέον μπορούν να επωφεληθούν από τα νέα προγράμματα που επιτρέπουν στους μετανάστες που ήρθαν στη χώρα ως ανήλικοι πριν από το 2010 και ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ για περισσότερα από πέντε χρόνια να παραμείνουν.
Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν προσφέρει αμνηστία, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους.
«Δεν προσφέρει υπηκοότητα ή το δικαίωμα να παραμείνουν εδώ μόνιμα, ούτε προσφέρει τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να το κάνει αυτό», υπογράμμισε.
«Η μαζική αμνηστία θα ήταν άδικη. Οι μαζικές απελάσεις θα ήταν ανέφικτες, αλλά και αντίθετες στον χαρακτήρα μας. Αυτό που περιγράφω είναι ανάληψη ευθυνών, μια λογική προσέγγιση στη μέση του δρόμου», εξήγησε.
Παράλληλα ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα και οι απελάσεις επικίνδυνων εγκληματιών. Εξάλλου εξήγησε ότι οι πιο φιλικοί προς τις οικογένειες κανόνες θα ισχύουν μόνο για ανθρώπους που ζουν ήδη στις ΗΠΑ και ότι όσοι προσπαθήσουν να έρθουν τώρα στη χώρα παρανόμως θα είναι αντιμέτωποι με πιο αυστηρούς ελέγχους.
«Αν σκοπεύετε να εισέλθετε παρανόμως στις ΗΠΑ, οι πιθανότητές να συλληφθείτε και να απελαθείτε μόλις αυξήθηκαν», είπε ο Ομπάμα.
Την ανακοίνωση του Ομπάμα χαιρέτισαν το Μεξικό και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής απ’ όπου κατάγεται μεγάλος αριθμός μεταναστών χωρίς χαρτιά που ζουν στις ΗΠΑ.
Το Μεξικό σημείωσε ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αμερικανό πρόεδρος «μπορούν να ωφελήσουν μεγάλο αριθμό Μεξικανών», να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν «την αξιοπρέπειά τους», καθώς και να τους προσφέρουν «ασφάλεια», σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Σαλβαδόρ Ούγο Μαρτίνες υπογράμμισε από την πλευρά του «την ικανοποίηση» της κυβέρνησής του, ενώ ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του.
Πάντως ένας διοικητής της αστυνομίας στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ο οποίος αυτοαποκαλείται «ο πιο σκληρός σερίφης της Αμερικής», υπέβαλε μήνυση εναντίον του Ομπάμα, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αντισυνταγματικές.
Ο σερίφης της κομητείας Μαρικόπα, ο Τζο Αρπάγιο δήλωσε ότι ο Ομπάμα υπερέβη τις εξουσίες του προσπερνώντας το Κογκρέσο και προχωρώντας μόνος του στις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τη μήνυση που έχει υποβάλει ο Αρπάγιο, οι μεταρρυθμίσεις ισοδυναμούν με αμνηστία και θα ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες χωρίς χαρτιά να περάσουν τα σύνορα.