Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκαναν έκκληση σήμερα από τη Ρώμη σε πολιτικούς, επιστήμονες, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την εξάλειψη του υποσιτισμού σε όλες του τις μορφές, καταγγέλλοντας την πολύ βιομηχανοποιημένη γεωργική παραγωγή.
«Ένα μέρος του άνισου κόσμου μας εξακολουθεί να πεθαίνει από την πείνα. Και ένα άλλο μέρος τρώει μέχρι παχυσαρκίας σε τέτοιο βαθμό που μειώνεται και πάλι το προσδόκιμο ζωής», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, κατά την έναρξη της δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης για την Τροφή.
«Το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα δεν λειτουργεί πια εξαιτίας της εξάρτησής του από μια βιομηχανοποιημένη παραγωγή τροφής, που εξακολουθεί να είναι λιγότερο ακριβή και κακή για την υγεία», πρόσθεσε η ίδια, επισημαίνοντας ότι για κάποιες μεγάλες πόλεις της Αφρικής και της Ασίας είναι πιο οικονομικό να εισάγεται βιομηχανοποιημένη τροφή από το να έρχονται φρέσκα τρόφιμα που έχουν παραχθεί στις γύρω περιοχές.
«Πρέπει πραγματικά να αναρωτηθούμε: γιατί; Κάτι δεν λειτουργεί», υπογράμμισε η Τσαν, καλώντας τις κυβερνήσεις να επιδείξουν «δημιουργικότητα» και να εργαστούν «με την κοινωνία των πολιτών, την επιστημονική κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να βρουν καλές λύσεις».
Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκπρόσωποι περισσότερων από 190 χωρών που είναι παρόντες στην τριήμερη διάσκεψη υιοθέτησαν σήμερα το πρωί μια «Διακήρυξη της Ρώμης» για την τροφή και ένα «Πλαίσιο δράσης», στο οποίο περιλαμβάνονται 60 συστάσεις για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, κατά της διατροφικής ανεπάρκειας και κατά της παχυσαρκίας.
«Δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Ευθύνη μας είναι να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις αυτές σε απτά αποτελέσματα. Ελπίζω ότι στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής, εσείς οι υπουργοί θα ανακοινώσετε στόχους που θα προχωρούν πέραν από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί», είπε ο Χοσέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα, ο γενικός διευθυντής του FAO.
«Διαθέτουμε όλοι τις γνώσεις, την εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους για να εξαλείψουμε κάθε μορφή υποσιτισμού. Στην πραγματικότητα υπάρχει ήδη αρκετή τροφή ώστε όλος ο κόσμος να τρώει σωστά», υπογράμμισε.