Τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη Σαουδική Αραβία έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να στοχοθετήσει την κυβέρνηση και γι’ αυτό οι τζιχαντιστές προσπαθούν να υποκινήσουν τις διαδογματικές εντάσεις στη χώρα μέσω επιθέσεων εναντίον της σιιτικής μειονότητας, ανακοίνωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ζήτησε να εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον της σουνιτικής μοναρχίας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει χαρακτηρίσει την οργάνωση τρομοκρατική, συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό εναντίον της και έχει κινητοποιήσει τους πιο σημαντικούς ιερωμένους του βασιλείου για να την αποκηρύξουν.
«Το Ισλαμικό Κράτος και η αλ Κάιντα κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές ενέργειες και εγκλήματα στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο υποστράτηγος Μάνσουρ Τούρκι, εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Προσπαθούν να στοχοθετήσουν τον κοινωνικό ιστό και προσπαθούν να δημιουργήσουν διαδογματικές εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας», πρόσθεσε.
Στις 3 Νοεμβρίου ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον σιιτών πιστών στην πόλη αλ Άχσα στην Ανατολική Επαρχία σκοτώνοντας οκτώ από αυτούς.
Ο Τούρκι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι την επίθεση αυτή συντόνισαν πράκτορες του ΙΚ που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία. Εξάλλου ούτε και η τζιχαντιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Παρόλα αυτά οι σαουδαραβικές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 50 ανθρώπους, περιλαμβανομένων κάποιων οι οποίοι είχαν πολεμήσει με σουνίτες τζιχαντιστές στη Συρία ή είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν επειδή πολέμησαν στο πλευρό της αλ Κάιντα.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε ότι έχει ενισχυθεί η ασφάλεια στη χώρα, έχουν αυξηθεί η άμυνα και οι έλεγχοι στα σύνορα, γεγονός που δυσκολεύει τους τρομοκράτες να οργανώσουν βίαιες ενέργειες στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, όπως είχε συμβεί το 2003-2006 με την αλ Κάιντα η οποία είχε σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και οδήγησε στη σύλληψη περισσοτέρων από 11.000 ανθρώπων.
Αν και Σαουδάραβες έχουν διαδραματίσει ηγετικούς ρόλους σε διάφορες ομάδες της αλ Κάιντα, το Ριάντ δεν έχει προς το παρόν εντοπίσει πολίτες του σε υψηλές θέσεις του ΙΚ, σημείωσε ο Τούρκι.
Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί ότι η άνοδος των ακραίων σουνιτικών ομάδων —όπως η αλ Κάιντα, το Μέτωπο αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος— ενδέχεται να στρατολογήσουν πολίτες της οι οποίοι θα εξαπολύσουν μια ένα σειρά επιθέσεων στο εσωτερικό του βασιλείου.