Το δικαίωμα επαναπρόσληψης σε περίπτωση αβάσιμων απολύσεων οι οποίες οφείλονται σε διακρίσεις και σε σειρά άδικων πειθαρχικών κυρώσεων θα περιλαμβάνει η τελική μορφή του νόμου για το εργασιακό, σύμφωνα με τα όσα γράφει στην ηλεκτρονική της πύλη η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
Τις ώρες αυτές πρόκειται να κατατεθεί στην βουλή της Ρώμης η σχετική τροπολογία, η οποία θα προβλέπει την υποχρεωτική εναλλακτική της χρηματικής αποζημίωσης, μόνον για τις απολύσεις που οφείλονται σε οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να πετύχει έναν συμβιβασμό ανάμεσα στα αιτήματα των συνδικάτων και της εσωτερικής αντιπολίτευσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος από την μία, και στις αντιρρήσεις της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο, η οποία επιμένει στην απελευθέρωση της αγοράς της εργασίας.
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν η κυβέρνηση Ρέντσι εννοεί, τελικώς, να συνδέσει την έγκριση του μέτρου με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την βουλή. Ο υπουργός εργασίας Τζουλιάνο Πολέτι δήλωσε σήμερα ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το κοινοβούλιο θελήσει να εγκρίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την όλη μεταρρύθμιση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές, τέλος, ότι η αλλαγή του εργασιακού θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015, αλλά τόσο το κίνημα Πέντε Αστέρων, όσο και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν, προς συζήτηση και ψήφιση, εκατοντάδες προτάσεις τροπολογίας, με στόχο να καθυστερήσουν όσο γίνεται περισσότερο την τελική έγκριση του νόμου.