Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανών πολιτών από τις φυλακές της Βόρειας Κορέας δεν μειώνει τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της APEC στο Πεκίνο.
Η απελευθέρωση των κρατουμένων αποτελεί μια «μικρή χειρονομία» από τη Βόρεια Κορέα, κατά τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρόσθεσε ότι το κεντρικό θέμα είναι τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει το απομονωμένο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. «Εάν και εφόσον η Βόρεια Κορέα αποφασίσει σοβαρά να κινηθεί προς την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο, τότε είμαστε και εμείς» είπε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον το καθεστώς της Βόρειας Κορέας είναι σε θέση να κατασκευάσει διηπειρωτικούς πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές. Οι εξαμερείς συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας Κορέας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας σχετικά με τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ έχουν παγώσει από το 2009.
Οι Αμερικανοί πρώην κρατούμενοι Κένεθ Μπάε 46 ετών και Mάθιου Τοντ Μίλερ 24 ετών αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές της Βόρειας Κορέας και επέστρεψαν στις ΗΠΑ το Σάββατο. Ο Μπάε, χριστιανός ιεραπόστολος, ήταν κρατούμενος από το Νοέμβριο του 2012 και είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2013 από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.
Σε έξι χρόνια καταναγκαστικά έργα είχε καταδικαστεί ο Μίλερ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο.