Συμπληρώθηκαν σήμερα έξι μήνες από την αποχή των βουλευτών της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τράικο Βελιάνοσκι, σύμφωνα με τον κανονισμό, κίνησε διαδικασίες σχετικά με την περαιτέρω εξέταση του ζητήματος.
Ο κ. Βελιάνοσκι, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ζήτησε από το γενικό γραμματέα της Βουλής να τού επιδώσει εντός μίας εβδομάδας έκθεση σχετικά με τις απουσίες και τις παρουσίες όλων των βουλευτών τους προηγούμενους έξι μήνες.
Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο κ. Βελιάνοσκι θα αποστείλει την έκθεση σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία εάν αποφανθεί ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απέχουν αδικαιολόγητα, τότε θα πρέπει να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για να εξετάσει την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Για να αποφασίσει η Βουλή την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και, μάλιστα, η κάθε περίπτωση βουλευτή εξετάζεται ξεχωριστά. Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτει στη Βουλή οριακή πλειοψηφία 2/3, όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι θα δώσει τη συγκατάθεσή του για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, η διαδικασία αφαίρεσης βουλευτικής ιδιότητας απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες, γεγονός που ίσως να σημαίνει πως ο κ. Βελιάνοσκι και το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν επιθυμούν να «προχωρήσουν» και πολύ τις ενέργειες για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας των βουλευτών της αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφκσι δέχεται έντονες επικρίσεις από τις Βρυξέλλες και από αλλού σχετικά με την πορεία εκδημοκρατισμού στη χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας «χρεώνεται» το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την απουσία πολιτικού διαλόγου.
Ο κ. Βελιάνοσκι έχει μία δεύτερη επιλογή, πολύ πιο απλή, για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας των βουλευτών της αντιπολίτευσης, όμως, όπως αναφέρουν αναλυτές, δεν την ενεργοποιεί, μάλλον σκόπιμα: Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν υποβάλει εδώ και περίπου 5,5 μήνες τις παραιτήσεις τους στη Βουλή και ο πρόεδρος του Σώματος μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να συγκαλέσει τη Βουλή, με θέμα την επικύρωση των παραιτήσεων. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται πλειοψηφία 2/3, ούτε χρονοβόρες διαδικασίες. Απλώς, η Βουλή επικυρώνει τις παραιτήσεις των βουλευτών.
Η «επιμήκυνση» των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σχετικά με την αποχή των βουλευτών της αντιπολίτευσης φαίνεται να «βολεύει» και την αντιπολίτευση, καθώς υπάρχει μία ομάδα βουλευτών από τις τάξεις της, η οποία διαφωνεί με τη συνέχιση της αποχής και έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει στην αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ ότι η αποχή από το Κοινοβούλιο δεν συμβάλει στη διαμόρφωση ομαλού πολιτικού κλίματος στη χώρα και δεν ενδεικνύεται ως μέσο πολιτικής δράσης.
Συμπερασματικά, όπως σημειώνουν αναλυτές στα Σκόπια, η επιμήκυνση των διαδικασιών για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας των βουλευτών της αντιπολίτευσης, προς το παρόν τουλάχιστον, «βολεύει» τόσο την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι όσο και την αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ και δίνει «περιθώριο» να σημειωθεί, το επόμενο διάστημα, κάποια σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και να βρεθεί ένας τρόπος για το ξεπέρασμα της προβληματικής πολιτικής κατάστασης, που έχει προκληθεί στη χώρα, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα στις 27 Απριλίου, καθώς θεωρεί ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και δημοκρατικές και απέχει από τη Βουλή.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξέλεξε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές 34 βουλευτές (από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ), εκ των οποίων τρεις διαφώνησαν από την αρχή με την απόφαση για μποϋκοτάζ της Βουλής και συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου. Οι τρεις αυτοί βουλευτές διεγράφησαν από τις τάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.