Διορία δύο εβδομάδων στις στρατιωτικές αρχές της Μπουρκίνα Φάσο προκειμένου να παραδώσουν την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση, έδωσε η Αφρικανική Ένωση, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα.
Οι ένοπλες δυνάμεις της δυτικοαφρικανικής χώρας κατέλαβαν την εξουσία την Παρασκευή, μετά την παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με μια λαϊκή εξέγερση στην προσπάθειά του να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να διεκδικήσει την παραμονή του στην προεδρία.
«Η Αφρικανική Ένωση είναι πεπεισμένη ότι η αλλαγή αυτή ήταν αντιδημοκρατική. Ωστόσο, η λαϊκή πίεση οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου», είπε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ, Σιμεόν Ογιόνο Εσόνο.
«Καθορίσαμε μια περίοδο δύο εβδομάδων (για την παράδοση της εξουσίας από τον στρατό στους πολιτικούς) και μετά από αυτήν θα επιβάλλουμε κυρώσεις», πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα, ο νέος ισχυρός άνδρας της Μπουρκίνα Φάσο, ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε μια «πολιτική μετάβαση εντός του συνταγματικού πλαισίου» που ορίζει ο νόμος. Μιλώντας στους διπλωμάτες της χώρας που είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ζιντά είπε ότι θα αναλάβει την εκτελεστική εξουσία ένα «μεταβατικό όργανο», ο επικεφαλής του οποίου θα είναι «μια προσωπικότητα κοινής αποδοχής που θα επιλεγεί από όλους τους φορείς» της χώρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ελπίζει αυτό να γίνει «το συντομότερο δυνατόν».
Το Σύνταγμα της Μπουρκίνα Φάσο, το οποίο ανεστάλη από τον στρατό την Παρασκευή, προβλέπει ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της χώρας εάν υπάρξει κενό εξουσίας. Όμως, η Βουλή διαλύθηκε από την πρώτη στιγμή από τις ένοπλες δυνάμεις και είναι άγνωστο πού βρίσκεται ο πρόεδρός της.
Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι ξανάνοιξαν τα χερσαία σύνορα, που παρέμειναν κλειστά επί τρεις ημέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζιντά, στόχος είναι «να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα και η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων και αγαθών».
Ο Ζιντά θα έχει αργότερα σήμερα και νέες επαφές με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και της διεθνούς κοινότητας στην Ουαγκαντούγκου. Στην πρωτεύουσα σήμερα επικρατούσε ηρεμία, μετά την επέμβαση του στρατού που εκδίωξε δια της βίας τους διαδηλωτές από το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης και την Πλατεία του Έθνους, την οποία μετονόμασαν σε «Πλατεία της Επανάστασης».