Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του PKK, δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη για τον ορισμό διεθνούς μεσολαβητή, πιθανόν των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της ένοπλης δράσης των κούρδων μαχητών.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Τζεμίλ Μπαγίκ, εκ των ιδρυτών του PKK και το ανώτερο μέλος της ηγεσίας που παραμένει ελεύθερο, επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα διεξάγει έναν έμμεσο πόλεμο κατά των Κούρδων στη γειτονική Συρία, υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που συγκρούονται με τους κούρδους μαχητές, υπερασπιστές της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία.
Οι εξελίξεις στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έχουν περιπλέξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Αγκυρας με τους δικούς της Κούρδους. Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία αρνείται κατηγορηματικά ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση κατά των Κούρδων στη Συρία και ότι διεξάγει συνομιλίες με τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης, της συριακής κουρδικής οργάνωσης που συνδέεται με το PKK.
«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με πόλεμο, κατά συνέπεια πρέπει να υπάρξει μία πολιτική λύση (ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία)…Εχουμε φθάσει στο σημείο που πρέπει να να υπάρξει δραστηριοποίηση. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε μία τρίτη δύναμη να αναλάβει τον ρόλο του παρατηρητή στη διαδικασία αυτή. Αυτός μπορεί να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί επίσης να είναι μία διεθνής αντιπροσωπεία», λέει προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε ένα μεσολαβητή, χρειαζόμαστε παρατηρητές. Και εμείς θα δεχόμασταν και τους Αμερικανούς. Κατά την γνώμη μας, τα πράγματα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση».
Επί τρεις δεκαετίες, το PKK διεξήγαγε έναν πόλεμο κατά των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, προβάλοντας ως στόχο τη δημιουργία κουρδικού κράτους στην περιοχή αυτή. Ομως, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν άρχισε τον περασμένο χρόνο συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ενώ τον Μάρτιο κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός και ο Οτσαλάν έδωσε εντολή στους κούρδους μαχητές να υποχωρήσουν στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν.
Η υποχώρηση διακόπηκε τον Σεπτέμβριο, όταν οι Κούρδοι κατήγγειλαν ότι η Τουρκία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της.
Πρόσφατα, η ένταση κορυφώθηκε από την άρνηση της Τουρκίας να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει τους Κούρδους που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Αγκυρα επέτρεψε τη διέλευση κούρδων μαχητών από το έδαφός της με προορισμό το Κομπάνι.
Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση της Τουρκίας, η οποία προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις Κούρδων σε πολλές πόλεις, κυρίως της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, υπαγορεύεται και από την επιθυμία της Αγκυρας να υπονομεύσει το PKK σε μία περιοχή της Συρίας όπου διαθέτει ισχυρή επιρροή.
Η αυστριακή εφημερίδα διευκρινίζει ότι η συνέντευξη με τον Τζεμίλ Μπαγίκ έγινε σε μυστική τοποθεσία στο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.