H Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εκφράζει την ανησυχία της» για τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι ισπανικές αρχές στους επίδοξους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στον ισπανικό θύλακα Μελίγια και έστειλε επιστολή στη Μαδρίτη προκειμένου να ζητήσει «διευκρινίσεις», ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπός της.
«Ζητήσαμε διευκρινίσεις από τις ισπανικές αρχές, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας και αναμένουμε την απάντησή τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός, ο Μικέλε Τσερκόνε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρεμ, έχει στείλει μία επιστολή σχετικά με το θέμα αυτό στις ισπανικές αρχές. Το αίτημα να δοθούν διευκρινίσεις έχει στόχο η Κομισιόν να επιβεβαιώσει ότι «τηρείται το ευρωπαϊκό δίκαιο», αποκάλυψε.
Η αλληλογραφία αυτή αναφέρεται κυρίως σε μία υπόθεση κακομεταχείρισης και επαναπροώθησης από τους αστυνομικούς της ισπανικής χωροφυλακής ενός Αφρικανού επίδοξου μετανάστη, που είχε μόλις περάσει παράνομα την περίφραξη που χωρίζει το Μαρόκο από τη Μελίγια. Μία τοπική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψε το περιστατικό, την 15η Οκτωβρίου, και το βίντεο προκάλεσε σάλο στην Ισπανία.
Το αίτημα να δοθούν διευκρινίσεις αναφέρεται επίσης σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης που έχει στόχο να διευκολύνει την απέλαση των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στη Μελίγια και σε έναν άλλο ισπανικό θύλακα, τη Θέουτα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, η διάταξη που προβλέπεται να εγκριθεί θα επιτρέπει να απωθούνται χωρίς δικαστική απόφαση ξένοι που «εντοπίζονται στη γραμμή οροθέτησης των χερσαίων συνόρων», χωρίς να μπορούν να καταθέσουν αίτημα χορήγησης ασύλου.
Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας «είναι έτοιμος να παράσχει τις πληροφορίες που ζητούνται» και ότι η απάντησή του θα σταλεί στο νέο επίτροπο Μετανάστευσης, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την ΕΕ να παρέμβει προκειμένου να εμποδίσει την εφαρμογή αυτού του μέτρου, που ισοδυναμεί – σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση αυτή – με τη νομιμοποίηση των απελάσεων στα σύνορα, τις οποίες απαγορεύει η αρχή για την μη επαναπροώθηση που εφαρμόζεται διεθνώς.
Μαζί με άλλες 12 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Αμνηστία προσέφυγε επίσης στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών, Φρανσουά Κρεπό, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το να επαναπροωθούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μετανάστες αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων, καθώς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς.
Περισσότεροι από 14.000 μετανάστες προσπάθησαν από τις αρχές του έτους να περάσουν τα σύνορα της Μελίγια προκειμένου να εισέλθουν στην Ισπανία, περιλαμβανομένων 2.000 που τα κατάφεραν, σύμφωνα με την περιφέρεια.
Η τελευταία προσπάθεια, περίπου 3.000 ανθρώπων που έρχονταν από την υποσαχάρια Αφρική, πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα.