Το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένα φιάσκο για τον τουρισμό στην Τουρκία, έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας στη χώρα. Λόγω των περιοριστικών μέτρων οι περισσότεροι τουρίστες δεν μετακινήθηκαν.
Σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK) η τουριστική μείωση ήταν της τάξης του 70% σε σχέση με το 2019, δηλαδή 15,9 λιγότεροι τουρίστες. Φέτος μόνο λίγοι τούρκοι τουριστικοί πράκτορες πιστεύουν ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη, αναφέρει η DW.
Όμως, επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, μια καλή είδηση γέννησε μία σπίθα ελπίδας στον κλάδο, ότι φέτος θα μπουν και πάλι χρήματα στα ταμεία τους. Επειδή ο δείκτης θετικότητας (κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα) μειώθηκε στα 51 κρούσματα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να αφαιρέσει την Τουρκία από το κατάλογο των περιοχών μετά τα πιο υψηλά ποσοστά μεταδοτικότητας και να την αξιολογήσει ως «περιοχή κινδύνου”», με αποτέλεσμα να αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από τις 6 Ιουνίου όποιος επιστρέφει από την Τουρκία δεν θα χρειάζεται να μπαίνει σε υποχρεωτική καραντίνα.
Θα έρθουν περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες;
Μετά την ευχάριστη αυτή εξέλιξη πολλά πρακτορεία ταξιδίων, ξενοδοχεία και παραθεριστικές περιοχές ελπίζουν ότι θα υποδεχθούν πολλούς Γερμανούς τουρίστες. Ο Φερτίχ Σενέλ, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (COOP TRR) στη Γερμανία εμφορείται από αισιοδοξία. «Ο αριθμός των λοιμώξεων πέφτει σταθερά, όσοι τουρίστες επιστρέφουν χρειάζονται ένα αρνητικό τεστ από την Τουρκία, ενώ οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται καν τεστ. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης, λόγω της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών παρατηρούμε αύξηση του ποσοστού κρατήσεων». Ο Σενέλ προσθέτει παρόλα αυτά ότι θα πρέπει να περιμένει κανείς το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των μεταλλάξεων που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. «Παρόλα αυτά, εάν η σημερινή τάση διατηρηθεί, ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν οι πολλές κρατήσεις τις επόμενες εβδομάδες». Ο Τζεμ Πολατόγλου, εκπρόσωπος της πλατφόρμας τουρκικών ταξιδιωτικών γραφείων, είναι λιγότερο αισιόδοξος, και επισημαίνει ότι η αύξηση των τελευταίων κρατήσεων αφορούσε πελάτες της τελευταίας στιγμής.
«Μακροπρόθεσμα υπολογίζουμε πολύ λιγότερους τουρίστες σε σύγκριση με τις χρονιές προ πανδημίας. Δεν πρόκειται να προσεγγίσουμε το επίπεδο, που θα μας επιτρέψει να εξισορροπήσουμε τις ζημιές. Τα ποσά δεν θα είναι τα ίδια όπως την σεζόν 2019. Τότε είχαμε έσοδα γύρω στα 55 δις δολάρια από 36 εκ. τουρίστες, εκ των 5,5 εκ. ήταν Γερμανοί, άλλοι 5 εκ. ήρθαν από τη Ρωσία. Αυτό το επίπεδο είναι αδύνατον να το φτάσουμε». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πολατόγλου θα μπορούσε κανείς να αισθάνεται ευτυχής, εάν φτάσει στο ίδιο επίπεδο της πρώτης χρονιάς με πανδημία, δηλαδή γύρω στα 10 εκ. τουρίστες. «Φέτος η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει αργότερα, ελπίζουμε να πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και ίσως τον Νοέμβριο, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τμήμα από τις απώλειες».
Ελπίζοντας σε Ρώσους τουρίστες
Παρόλα αυτά θεωρεί ότι η χαλάρωση των περιορισμών από την γερμανική κυβέρνηση δίνουν μία αχτίδα ελπίδας. «Ελπίζουμε σύντομα να φιλοξενήσουμε Γερμανούς τουρίστες στα ξενοδοχεία μας, ίσως ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο. Αλλά για να επιτύχουμε ανοδική πορεία στον τουριστικό κλάδο θα πρέπει και οι Ρώσοι τουρίστες να προτιμήσουν και πάλι την Τουρκία». Από μέσα Απριλίου μέχρι 12 Ιουνίου το Κρεμλίνο έχει βάλει περιορισμούς, Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες δεν θα έχουν προσφορές για τα ταξίδια προς την Τουρκία. Ίσως όμως σύντομα να καταργηθούν οι περιορισμοί. Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού εξήγγειλε ότι αναμένεται αντιπροσωπεία από τη Ρωσία, για να διαμορφώσει επί τόπου εικόνα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Αλλά ο Πολατόγλου πιστεύει ότι η απόφαση τουριστικού αποκλεισμού είναι πολιτικά υποκινούμενη και ότι αποφασιστικής σημασίας θα είναι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου και το εάν ο πρόεδρος Ερντογάν τοποθετηθεί υπέρ ή κατά της Ρωσίας σε ορισμένα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.
Μέχρι τις 17 Μαΐου όλες οι επιχειρήσεις έπρεπε να παραμείνουν κλειστές, ανάμεσά τους εστιατόρια και καφέ. Οι πολίτες δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορήσουν, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Με αυτά τα αυστηρά μέτρα η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει προς τα κάτω τα κρούσματα για να διασώσει την τουριστική σεζόν. Για πολλούς τουρίστες από την Ευρώπη και τη Ρωσία η Τουρκία είναι μια από τις πιο θελκτικές τουριστικές χώρες. Συνήθως ο τουρισμός φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα στα κρατικά ταμεία και αναζωογονεί την προβληματική οικονομία. Αλλά όσο διαρκεί η πανδημία δεν μπορεί κανείς να μιλά για μια συνηθισμένη τουριστική περίοδο.