Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, με στόχο την απελευθέρωση των περισσότερων από 200 μαθητριών που απήχθησαν τον Απρίλιο, δεν θα τεθούν σε κίνδυνο από το νέο κύμα βίας που σημειώνεται στη χώρα, δήλωσε ο Νιγηριανός υπουργός Εξωτερικών, Αμίνου Ουάλι.
Ο Ουάλι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στο Τσαντ με στόχο την απελευθέρωση των μαθητριών, τις οποίες απήγαγαν οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ τον Απρίλιο από το χωριό Τσιμπόκ.
«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και αναμένουμε να σημειωθεί αρκετή πρόοδος. Σύντομα θα ανακοινώσουμε ακριβώς πού είμαστε», πρόσθεσε ο Ουάλι μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.
Ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε πριν από δέκα ημέρες μια εκεχειρία με τους ισλαμιστές αντάρτες ενόψει των διαπραγματεύσεων, όμως έκτοτε έχουν συνεχιστεί οι βομβιστικές επιθέσεις, οι δολοφονίες και οι απαγωγές.
Φερόμενα μέλη της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 17 ανθρώπους και απήγαγαν δεκάδες σε μια σειρά επιθέσεων στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας Μπόρνο. Τουλάχιστον 25 κορίτσια απήχθησαν από μια απομονωμένη πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία πριν λίγες ημέρες.
Παρόλα αυτά οι νιγηριανές αρχές επισημαίνουν ότι πολλές φορές οι ενέργειες των ανταρτών συγχέονται με την κοινή εγκληματικότητα και ότι η ίδια η Μπόκο Χαράμ αποτελείται από πολλές μικρότερες ομάδες.
«Η Μπόκο Χαράμ ισχυρίζεται ότι αυτές (οι επιθέσεις) διεπράχθησαν από άλλους αντάρτες και εγκληματίες (…). Απαγωγές σημειώνονται στη Νιγηρία εδώ και αρκετό καιρό από εγκληματίες», σημείωσε ο Ουάλι.
Ο Νιγηριανός υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του υποπτεύεται επίσης ότι «διαφωνούντες με την κεντρική ομάδα της Μπόκο Χαράμ» προσπαθούν να υποσκάψουν τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.
«Όμως φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που θα απειλήσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται. Και επίσης θα κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε πίσω όσους έχουν απαχθεί», υπογράμμισε.
Και αξιωματούχοι από το Τσαντ επισημαίνουν ότι είναι αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει την ανταλλαγή κρατούμενων, αν και οι Νιγηριανοί αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι επικίνδυνα πρόσωπα που μπορούν να προκαλέσουν νέες σφαγές.
Οι Νιγηριανοί όμως, κουρασμένοι από τη σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από το 2009 οπότε η Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε τις επιθέσεις της με στόχο τη δημιουργία ενός ισλαμιστικού κράτους στη Νιγηρία, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ανακοίνωση της εκεχειρίας.