Μετά από συζήτηση διάρκειας 12 ωρών, η Βουλή της Σερβίας ενέκρινε την αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 και τους συνοδευτικούς νόμους που προβλέπουν από την 1η Νοεμβρίου μείωση των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, που υπερβαίνουν τα 25.000 δηνάρια (210 ευρώ). Με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού διευρύνεται το έλλειμμα από τον αρχικό στόχο του 4,6% στο 5,7% του ΑΕΠ.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, 118 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, 10 ψήφισαν κατά και δύο δεν ψήφισαν από τους συνολικά 200 παρόντες βουλευτές.
Η μείωση των μισθών άνω των 25.000 δηναρίων ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και έμμεσων δικαιούχων δημόσιων πόρων και στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τη μείωση των συντάξεων, το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν εκείνοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, ενώ το 61% των συνταξιούχων δεν θα έχει καμία μείωση.
Περίπου 1.510.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 40.000 δηναρίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση μικρότερη του 10% και εκείνοι που έχουν σύνταξη πάνω από 40.000 δηνάρια θα έχουν μείωση πάνω από 10%.
Η μείωση σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα είναι το μοναδικό μέτρο λιτότητας που προβλέπεται στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Ο μέσος μισθός στη Σερβία ανέρχεται σε 45.000 δηνάρια και η μέση σύνταξη σε 25.000 δηνάρια.
Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός που υιοθετήθηκε -ο νόμος που τροποποιεί το νόμο περί προϋπολογισμού- προβλέπει έλλειμμα προϋπολογισμού στα 225 δισ. δηνάρια. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξάνεται από τα 183 δισ. δηνάρια στα 225 δισ. δηνάρια (1.9 δισ. δολ. – 2.4 δισ. δολ.), καθώς τα έξοδα της κυβέρνησης ανέβηκαν από 1,113 δισ. δηνάρια σε 1,122 δισ. δηνάρια και τα έσοδα μειώθηκαν από 930 δισ. δηνάρια σε 897 δισ. δηνάρια.
Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού έγινε με βάση την εκτίμηση ότι η Σερβία έως το τέλος του έτους θα έχει μείωση 1% του ΑΕΠ, ενώ κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2014 είχε εκτιμηθεί αύξηση 1% του ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Βούγιοβιτς, εξηγώντας την περασμένη εβδομάδα τους λόγους της αναθεώρησης, υπογράμμισαν ότι στην αύξηση του ελλείμματος επέδρασαν η πτώση του ΑΕΠ και κυρίως οι συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών του Μαΐου, που συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα και κατά συνέπεια έφεραν πτώση στον ενεργειακό τομέα και έμμεσα οδήγησαν σε χαμηλότερα έσοδα στον προϋπολογισμό.
Στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Σερβία τον περασμένο Μάιο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και οι ζημιές στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της χώρας που επλήγησαν περισσότερο υπολογίζονται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ με βάση τον απολογισμό των σερβικών αρχών για τις καταστροφές που συντάχθηκε με τη βοήθεια εκπροσώπων της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και 30 ειδικών του ΟΗΕ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Ντούσαν Βούγιοβιτς τόνισε ότι το έλλειμμα αυξάνεται και τα έσοδα μειώνονται από το 2005 και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθήσει να αντιστρέψει αυτή την τάση.
«Σχέδιό μας είναι να μειωθεί το έλλειμμα των 2,5 δισ. ευρώ στο 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο είναι βιώσιμο», δήλωσε ο κ. Βούγιοβιτς, προσθέτοντας ότι αναμένει η κυβέρνηση της Σερβίας να έχει τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτή την προσπάθεια.