Η απαλοιφή του προσδιορισμού «μακεδονικής» για τη γλώσσα της χώρας, από την ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων ορολογίας των Ηνωμένων Εθνών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Πρόκειται για την ιστοσελίδα UNTERM των Ηνωμένων Εθνών (http://unterm.un.org) η οποία αποτελεί άτυπο εγχειρίδιο ορολογίας για τις μεταφραστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ).
Το όλο θέμα απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ των Σκοπίων και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κάνει λόγο για «ελληνικό σαμποτάζ», ενώ ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Βάσκο Ναουμόφσκι, «έδειξε» την ελληνική πλευρά, ως υπεύθυνη γι΄ αυτό.
«Τα τελευταία είκοσι χρόνια, υπάλληλοι από μία χώρα που εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πλήξουν την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα μας. Όμως όσο και να προσπαθούν δε μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα για την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Η μακεδονική γλώσσα δε μπορεί να σβηστεί. Υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει μέχρις ότου υπάρχει έστω και ένας Μακεδόνας ο οποίος μιλά την μακεδονική γλώσσα», δήλωσε ο Ναουμόφσκι.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική της στο ζήτημα της ονομασίας οδηγεί τη χώρα σε διασυρμό.
Ο Λιούμπομιρ Φρίτσκοσκι, στέλεχος της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έχει το σθένος και τη γνώση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Κατά τον ίδιο, εκδήλωση της αδύναμης και ανίσχυρης πολιτικής της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι «οι εικονικές διαμαρτυρίες ότι πρέπει να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις ή ενδεχομένως η χώρα να αποχωρήσει από τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπου απαλείφεται ο προσδιορισμός μακεδονικός-ή-ό»..
Η αντιπολίτευση επισήμανε ιδιαίτερα ότι ο προσδιορισμός «μακεδονικός-ή-ό» για τη γλώσσα της χώρας, καθώς και για τα θεσμικά όργανα της χώρας, έχει απαλειφθεί και από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ που δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες. Για το γεγονός αυτό υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Έρβαν Φουερέ.