Δεκατρείς άνθρωποι θα δικαστούν στη Γαλλία για την online κακοποίηση μιας έφηβης, η οποία πόσταρε βίντεο επικριτικά για το Ισλάμ. Δέκα άντρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, επρόκειτο να εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου στο Παρίσι την Πέμπτη, με τους οκτώ να κατηγορούνται ότι διατύπωσαν απειλές θανάτου σε βάρος του κοριτσιού.
Η νεαρή Μιλά έχει λάβει 100.000 μηνύματα μίσους μετά από ένα βίντεο στο Instagram, στο οποίο ασκούσε κριτική και το οποίο έγινε viral, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Ανάρτησε ένα ακόμη βίντεο στο TikTok τον Νοέμβριο.
Η Μιλά, η οποία ήταν 16 ετών όταν ανάρτησε το πρώτο της βίντεο και σήμερα είναι 18 ετών, είναι γνωστή με το μικρό της όνομα στη Γαλλία. Η ιστορία της έχει ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για την ελευθερία του λόγου καθώς και για την προστασία των παιδιών από το διαδικτυακό bullying.
Ένας καθηγητής δολοφονήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο κοντά στο σχολείο του στα περίχωρα του Παρισιού, λίγες ημέρες αφότου έδειξε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στην τάξη προκειμένου να συζητήσουν για την ελευθερία της έκφρασης.
«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της χώρας που μια νεαρή γυναίκα αυτής της ηλικίας βρίσκεται υπό 24ωρη αστυνομική προστασία», δήλωσε ο δικηγόρος της Richard Malka στο ραδιόφωνο France Info.
Λίγο πριν τη δίκη, η έφηβη ανάρτησε ένα μήνυμα, ζητώντας υποστήριξη: «Μαζί ας αρνηθούμε να ζήσουμε με τον φόβο».
Ο δικηγόρος της είπε ότι η πελάτισσά του έχει αναγκαστεί να κρυφτεί μετά την online κακοποίηση, σεξιστική ή ομοφοβική σε μεγάλο ποσοστό. «Αυτό που είναι ανατριχιαστικό και τρομακτικό με αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν είναι παραβατικοί ή φανατικοί. Όλοι τους έχουν καθαρό ποινικό μητρώο».
Πολλοί από αυτούς δήλωσαν έκπληξη από το γεγονός ότι διώκονται «για ένα μοναδικό tweet», ακόμη κι αν είχαν χρησιμοποιήσει ψεύτικα online ονόματα.
Τον Οκτώβριο, ένας 23χρονος καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για διαδικτυακές απειλές θανάτου σε βάρος της Μιλά, σύμφωνα με το BBC.
Η έφηβη αναγκάστηκε να αλλάξει σχολεία μετά την ανάρτηση του αρχικού της βίντεο. Από τότε που αναρτήθηκε το δεύτερο βίντεο στο TikTok διδάσκεται κατ’ οίκον λόγω φόβων για την ασφάλειά της.
Μετά τα αρχικά σχόλια της Μιλά, στα οποία περιέγραψε το Ισλάμ ως «μια θρησκεία του μίσους», δύο αντίθετα hashtags έκαναν την εμφάνισή τους: #JeSuisMila (Είμαι η Μιλά) και #JeNeSuisPasMila.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε υπέρ του κοριτσιού, τονίζοντας ότι στη Γαλλία «έχουμε το δικαίωμα στη βλασφημία». Αυτόν τον μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο της Μιλά με τις εμπειρίες της αυτές, το οποίο θα έχει τον τίτλο «Είμαι το τίμημα της ελευθερίας σου».