Η Πολωνία σκοπεύει να εφεσιβάλει, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο καταδίκασε τη Βαρσοβία για την φιλοξενία μιας μυστικής φυλακής της CIA, στο έδαφος της χώρας.
Ακτιβιστές και οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνουν ωστόσο ότι με την έφεση που σχεδιάζει να υποβάλει —επικαλούμενη διαδικαστικούς λόγους— η πολωνική κυβέρνηση στο δικαστήριο του Στρασβούργου απλώς προσπαθεί να καθυστερήσει τη στιγμή που θα αναγνωρίσει πως ενεχόταν στην υπόθεση των μυστικών φυλακών της CIA.
Το ΕΔΑΔ, αποφάνθηκε τον Ιούλιο πως η Πολωνία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όταν επέτρεψε στη CIA να φυλακίσει δύο υπόπτους της αλ Κάιντα σε πολωνικό έδαφος, εξηγώντας ότι η CIA χρησιμοποιούσε μια εγκατάσταση σε μια δασική έκταση της Πολωνίας με την κωδική ονομασία “Quartz”, όπου ανακρίνονταν ύποπτοι. Η μυστική φυλακή αυτή πιστεύεται πως ανήκε στο παγκόσμιο δίκτυο των μυστικών φυλακών της CIA.
Πολωνοί αξιωματούχοι αρνούνται πάντοτε πως υπήρχε η φυλακή της CIA στο έδαφος της χώρας. Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί πως κρατούσαν υπόπτους της αλ Κάιντα σε εγκαταστάσεις εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν πει ποιες χώρες τις φιλοξενούσαν.
Το πολωνικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων PAP μετέδωσε πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολωνίας ανέφερε πως «οριστικοποιείται» η προσφυγή της Βαρσοβίας στο ΕΔΑΔ ώστε η υπόθεση να επανεξεταστεί ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, κάτι που ισοδυναμεί με έφεση.
Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι η Πολωνία αμφισβητεί την απόφαση για διαδικαστικούς λόγους. Το δικαστήριο δεν έκανε επαρκείς διευθετήσεις προκειμένου να καταστεί δυνατόν η πολωνική κυβέρνηση να παραδώσει στο ΕΔΑΔ απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται για την υπόθεση.
Η Τζούλια Χολ της Διεθνούς Αμνηστίας επισήμανε πάντως πως δεν βλέπει καμιά βάσιμη αιτία για την προσφυγή της Βαρσοβίας, κάνοντας λόγο για «μια ακόμη τακτική καθυστέρησης».
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Πολωνία παραβίασε άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων την απαγόρευση των βασανιστηρίων, το δικαίωμα στην ελευθερία, καθώς και το δικαίωμα των μηνυτών να διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα για τις κατηγορίες τους και το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο. Το ΕΔΑΔ έδωσε εντολή στην Πολωνία να καταβάλει στον αλ Νασίρι 100.000 ευρώ ως αποζημίωση και στον Ζουμπέιντα 130.000 ευρώ.
Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε επίσης ότι η Πολωνία δεν ερεύνησε επαρκώς τις καταγγελίες για την υπόθεση. Πολωνοί εισαγγελείς συνεχίζουν μια έρευνα η οποία συνεχίζεται επί έξι χρόνια και πλέον.
Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί την ύπαρξη του προγράμματός τους για μυστικές μεταγωγές και φυλακίσεις κρατουμένων στα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά ουδέποτε αποκάλυψαν ποιοι από τους συμμάχους τους φιλοξένησαν αυτές τις απόρρητες φυλακές.
Την προσφυγή είχαν καταθέσει δύο άνδρες, ο γεννημένος στη Σαουδική Αραβία Αμπού Ζουμπέιντα και ο σαουδάραβας υπήκοος Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς μυστικά σε μια φυλακή που διευθύνονταν από τη CIA μέσα σ’ ένα πολωνικό δάσος και υποβλήθηκαν σε μεταχείριση που ισοδυναμεί με βασανιστήρια.