Η Κίνα, η χώρα που εκτελεί τους περισσότερους κατάδικους στον κόσμο, εφάρμοσε την θανατική ποινή σε 2.400 ανθρώπους πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ το Πεκίνο δεν δημοσιεύει κανέναν επίσημο απολογισμό για το θέμα.
Ο αριθμός των 2.400 εκτελέσεων παρουσιάζει πτώση 20% σε σχέση με το 2012, και αισθητή πτώση σε σχέση με τις 12.000 εκτελέσεις το 2002, διευκρινίζει σε ανακοίνωση το Ίδρυμα Ντουί Χουά (Διαλόγου) που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Ένας απολογισμός που, ήδη την εποχή εκείνη δεν συγκρινόταν με το ρεκόρ των 24.000 καταδικών σε θάνατο που είχαν ανακοινωθεί το 1983, πρώτη χρονιά της εκστρατείας «Χτυπώντας δυνατά», την εποπτεία της οποίας είχε ο πρώτος του κομμουνιστικού κόμματος Ντενγκ Σιαοπίνγκ.
Κρατικό μυστικό, ο αριθμός των εκτελεσθέντων στην Κίνα ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές. Ωστόσο σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Κίνα εκτελεί τους περισσότερους κατάδικους από όλες τις άλλες χώρες μαζί.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, συνολικά 778 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2013 εκτός Κίνας. Η ΜΚΟ δεν αναφέρει στοιχεία εκτίμησης για την Κίνα.
Το Ίδρυμα Ντουί Χουά δηλώνει ότι απέσπασε τα στοιχεία του από «δικαστικό αξιωματούχο που έχει πρόσβαση τον αριθμό των εκτελέσεων που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο» στην Κίνα.
Η πτωτική τάση του αριθμού των εκτελέσεων στην Κίνα μπορεί ωστόσο, σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ, να αμφισβητηθεί από την άκρως κατασταλτική εκστρατεία των κινεζικών αρχών στη μουσουλμανική περιοχή Σιντζιάνγκ που πλήττεται από αυξανόμενες ταραχές και μια παγωμένη εξέγερση από μέρος του πληθυσμού που απορρίπτει την εξουσία του Πεκίνου.
Φέτος, εκατοντάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν στην Σιντζιάνγκ για «τρομοκρατία», ενώ εκατοντάδες άλλες έχασαν στην περιοχή αυτή τη ζωή τους σε επιθέσεις, μετά τις οποίες σημειώθηκαν βίαιες επιχειρήσεις των δυνάμεων της τάξης.
Το 2007, η Κίνα μείωσε τον αριθμό των εγκλημάτων που επισύρουν την εσχάτη των ποινών στο έδαφός της. Ωστόσο το ποινικό της σύστημα, το οποίο ελέγχεται απευθείας από το Κομμουνιστικό Κόμμα, παραμένει μηχανισμός συστηματικής καταδίκης.
Στις ποινικές υποθέσεις, κυρίως, οι αθωώσεις είναι σπανιότατες.