Στη Βιέννη έφτασε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για να συζητήσουν «τα πολλά ζητήματα» που εξακολουθούν να εκκρεμούν προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διευθετηθούν τα προβλήματα τις επόμενες ημέρες», διαβεβαίωσε ο Ζαρίφ μιλώντας στον ιρανικό Τύπο μόλις έφτασε στη Βιέννη, υπογραμμίζοντας ότι «μένει να διευθετηθούν πολλά ζητήματα».

Οι διήμερες αυτές συνομιλίες -αρχίζουν σήμερα με την Άστον, θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη και ο Κέρι- εντάσσονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η Ομάδα 5+1 και η Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία προσπαθούν εδώ και μήνες να πείσουν το Ιράν να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Μεταξύ των κρίσιμων θεμάτων περιλαμβάνεται το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν και «το χρονοδιάγραμμα για την άρση των κυρώσεων», επιβεβαίωσε ο Ζαρίφ.

«Αν και δεν αναμένουμε σημαντικές προόδους στις τριμερείς διαπραγματεύσεις (με την Άστον και τον Κέρι) (…) παρόλα αυτά αυτός ο γύρος των συζητήσεων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια τελική συμφωνία», εκτίμησε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε κάποια κρίσιμα σημεία και αυτό είναι που συζητάμε», επανέλαβε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Χθες Δευτέρα βράδυ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί διαβεβαίωσε ότι «επιθυμία του είναι να έχει διευθετηθεί το θέμα σε 40 ημέρες». Παρόλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση αυτή «οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση».

Την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, που επίσης συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, όπως και η αμερικανίδα ομόλογός του Ουέντι Σέρμαν, σημείωσε ότι «είναι πιθανό» οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην παράταση των συνομιλιών, όπως το είχαν κάνει τον Ιούλιο. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Η παράταση της μεταβατικής συμφωνίας θα προσέφερε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζονται όλες οι πλευρές για να κάνουν έναν παρατεταμένο διάλειμμα από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας», ανέφερε αυτή την εβδομάδα ο Τζόφι Τζόζεφ, ο πρώην διευθυντής του τμήματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.