Οι αυστριακές αρχές έχουν κινήσει διαδικασία προκαταρκτικής έρευνας σε σχεδόν εκατό περιπτώσεις, εναντίον υπόπτων για «τζιχαντισμό», ενώ ο αριθμός των εξτρεμιστών που πιθανόν έχουν μεταβεί από την Αυστρία, ή συνελήφθησαν καθοδόν, προς τη Συρία για να συμμετάσχουν εκεί στον πόλεμο στο πλευρό των τζιχαντιστών ανέρχεται σε 150, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη.
Σε δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ανέφερε πως οι αρχές ασφαλείας έχουν δρομολογήσει μέτρα εναντίον όλων όσοι έχουν μεταβεί στη Συρία και πως περίπου 60 πρόσωπα έχουν στο μεταξύ επιστρέψει στην Αυστρία ενώ υπολογίζεται πως άλλα 30 πρόσωπα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία στη διάρκεια εχθροπραξιών.
«Καθένας που επιστρέφει από τον “τζιχάντ” οδηγείται χωρίς εξαίρεση στην αρμόδια εισαγγελία με την υποψία της υποστήριξης ή της συμμετοχής σε μια τρομοκρατική οργάνωση», σημείωσε η κ. Μικλ-Λάιτνερ, προσθέτοντας ότι, «ανακρίνονται και οδηγούνται στον εισαγγελία όχι μόνον οι τζιχαντιστές, αλλά επίσης οι ακραίοι φίλοι και υποστηρικτές τους».
Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ταυτόχρονα πως «αυτή τη στιγμή πουθενά στον κόσμο δεν μπορούν να αποκλειστούν με ασφάλεια τρομοκρατικές επιθέσεις», επισημαίνοντας το βάρος που θέτει στη διεθνή συνεργασία με άλλες αστυνομικές αρχές.
Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές και πολύτιμες υποδείξεις που λαμβάνουν οι ανακριτικές αρχές από μετριοπαθείς μουσουλμάνους στη χώρα και για το λόγο αυτό η ίδια, όπως είπε, προειδοποιεί εκ νέου να μην δυσφημείται μια ολόκληρη θρησκευτική κοινότητα και να μην υποκινούνται ή να διαπράττονται επιθέσεις εναντίον αθώων.
Σημειώνεται πως μετά τη σύλληψη, τέλη Αυγούστου, από τις αυστριακές αστυνομικές αρχές, δέκα προσώπων με την υποψία ότι σχεδίαζαν συμμετοχή τους ως τζιχαντιστές στον πόλεμο στη Συρία, η υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει την ενίσχυση με επιπλέον ειδικούς, των αυστριακών Υπηρεσιών Προστασίας του Συντάγματος για τις έρευνες εναντίον υπόπτων τζιχαντιστών.
Ταυτόχρονα, αντιδρώντας στην επίθεση αγνώστου εναντίον δύο ηλικιωμένων μουσουλμάνων γυναικών στη Βιέννη, είχε προειδοποιήσει διάφορους «λαϊκιστές» από την υποκίνηση μίσους, επισημαίνοντας πως «αυτοί οι εμπρηστές είναι συνένοχοι, όταν γίνονται επιθέσεις εναντίον αθώων».
Αρχές της περασμένης εβδομάδας ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς και ο υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ Οστερμάγιερ, παρουσίασαν στη Βιέννη το σχέδιο του νέου αυστριακού Νόμου για το Ισλάμ, ο οποίος προβλέπει την απαγόρευση στο μέλλον της χρηματοδότησης από το εξωτερικό της λειτουργίας των αναγνωρισμένων στην Αυστρία ισλαμικών θρησκευτικών οργανώσεων, «για να περιοριστεί η επιρροή και ο έλεγχος τους από έξω».
Βάσει του νομοσχεδίου απαγορεύεται η χρηματοδότηση από το εξωτερικό και των ιμάμηδων, που σημαίνει ότι οι 65 ιμάμηδες, οι οποίοι είναι διορισμένοι υπάλληλοι της τουρκικής υπηρεσίας Θρησκευμάτων, δεν θα επιτρέπεται στο μέλλον να πληρώνονται από την Τουρκία, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, δεν θα αποκλείεται μια εφάπαξ δωρεά από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα ένα κληροδότημα, ωστόσο η διαχείριση μιας τέτοιας περιουσίας θα πρέπει να γίνεται στην Αυστρία.