Η Σερβία είναι η ιδανική χώρα για την προεδρία του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη η αναζήτηση λύσης για το πρόβλημα της Ουκρανίας, υπογράμμισε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση και εξέφρασε την ευχή να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση.
Η Ουκρανία είναι φίλη χώρα της Σερβίας και δεν έχει αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ανέφερε ο κ. Νίκολιτς στη συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Russia-24 channel.
Απαντώντας στη διαπίστωση του Ρώσου δημοσιογράφου ότι η θέση της Σερβίας αφήνει περιθώρια για διάλογο και με τις δύο πλευρές και διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων της χώρας ταυτόχρονα, ενώ η Ουκρανία οδηγήθηκε σε μία κατάσταση, στην οποία έπρεπε να διαλέξει μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, ο κ. Νίκολιτς τόνισε ότι δύσκολα μπορεί να γίνει σύγκριση των δύο παραδειγμάτων, επειδή η Ουκρανία ήταν διχασμένη.
Ένα μέρος της Ουκρανίας ήθελε να είναι με την ΕΕ και το άλλο μέρος με τη Ρωσία, είπε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν είναι διχασμένη υπό αυτή την έννοια, καθώς θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με την ΕΕ. «Και αυτό πρέπει να μας το επιτρέψουν η Ρωσία και η ΕΕ» σημείωσε.
Ερωτηθείς για την άποψή του για τη Σερβία, ο κ. Νίκολιτς είπε, ότι όπως οι περισσότεροι Σέρβοι πολίτες, τη βλέπει μέρος της ιστορίας, του παρόντος και του μέλλοντος.
«Μοιραζόμαστε την ίδια καταγωγή, γλώσσα, παράδοση και πολιτισμό» επισήμανε ο κ. Νίκολιτς και πρόσθεσε ότι η Σερβία και η Ρωσία ήταν πάντα στην ίδια πλευρά στους πολέμους.
Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές οι δύο χώρες δεν κατανοούσαν η μία την άλλη, όπως την περίοδο της δεκαετίας του 1990, είπε.
«Ήταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δύο χώρες είχαν τα δικά τους προβλήματα. Η Ρωσία ψήφισε υπέρ των κυρώσεων στη Γιουγκοσλαβία, παρόμοιων με εκείνες που της επιβάλλουν τώρα. Λυπάμαι που η Ρωσία τότε δεν είχε πρόεδρο, όπως τον πρόεδρο που έχει τώρα» τόνισε.
Αναφερόμενος στον επικείμενο εορτασμό για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου το 1994 από τη φασιστική κατοχή, ο κ. Νίκολιτς είπε ότι θεωρεί νόμιμη διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης τη Ρωσική Ομοσπονδία και τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις νόμιμο διάδοχο του Κόκκινου Στρατού και ότι και οι Ουκρανοί απελευθέρωσαν το Βελιγράδι, αλλά ως τμήμα του Κόκκινου Στρατού, προσθέτοντας ότι η Σερβία βλέπει την Ουκρανία ως φίλη χώρα.
Όσον αφορά τη στρατιωτική παρέλαση που οργανώνεται στο Βελιγράδι και την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη σερβική πρωτεύουσα, ο κ. Νίκολιτς είπε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί στη Σερβία στρατιωτική παρέλαση τα τελευταία 29 χρόνια και ότι ήρθε ο καιρός να διεξαχθεί ξανά.