Όπως είχε προβλεφθεί οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη γειτονική Βουλγαρία «προκάλεσαν» περισσότερα… προβλήματα, απ’ όσα έλυσαν.

Βούλγαροι αναλυτές εκτιμούν πως τώρα αναμένονται δύσκολες διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων για τη συγκρότηση κυβέρνησης τονίζοντας, παράλληλα, ότι το χειρότερο σενάριο θα είναι η επανάληψη της προσφυγής των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Η έκβαση των εκλογών δεν είναι καθόλου απλή, οι εκλογές δεν έφεραν ασφάλεια, επειδή εκτός από το ότι είναι γνωστός ο νικητής, δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι πρωθυπουργός και πότε θα συγκροτήσει κυβέρνηση, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, Ντιμίταρ Μπέτσεφ.

«Η Βουλγαρία θα περιμένει εβδομάδες, ίσως και μήνες διαπραγματεύσεων, επειδή δεν θα είναι εύκολο να συγκροτηθεί κυβέρνηση» εκτίμησε ο κ. Μπέτσεφ.

Αν οι διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού δεν ευοδωθούν, οι Βούλγαροι θα πρέπει να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες και στη χώρα θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση, προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι κάθε μελλοντική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, όπως η διάσωση του τραπεζικού και ενεργειακού τομέα και σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές, ο κ. Μπέτσεφ είπε ότι οι πολίτες δεν βλέπουν πλέον διαφορά μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και ότι επικρατεί μεγάλη απογοήτευση στην πολιτική ελίτ- κυρίως στα μεγάλα κόμματα, γι’ αυτό τα μικρά κόμματα έλαβαν μεγαλύτερα ποσοστά ψήφων.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο των εκλογών, στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή, όπως υπογράμμισε, είναι ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του, κάτι που κατά την άποψή του δείχνει ότι εξαφανίζεται η Αριστερά από τη βουλγαρική πολιτική σκηνή.

Ο δημοφιλής μπλόγκερ, ο οποίος ίδρυσε πλατφόρμα ενημέρωσης για τις εκλογές και εργάστηκε για την οργάνωση της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, Μπόγιαν Γιουρόκοβ, συμφώνησε ότι η κατάσταση μετά τις εκλογές είναι ασαφής.

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το GERB να εισέλθει σε συνασπισμό με το δεξιό Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουν ικανό αριθμό βουλευτών στη Βουλή για να συγκροτήσουν σταθερή κυβέρνηση και δύσκολα θα μπορούσαν να υπολογίσουν στη στήριξη των μετριοπαθών εθνικιστών ή άλλου λιγότερο σοσιαλιστικού κόμματος, υπογράμμισε.

Αν αυτό συμβεί, θα ακολουθήσει ένας ασταθής κυβερνητικός συνασπισμός, όπως ήταν η τελευταία κυβέρνηση, στην οποία το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών στηρίζονταν στις ψήφους του ακροδεξιού Ataka.

«Μπορεί το GERB να επιχειρήσει να συγκροτήσει ευρύτερο συνασπισμό, όπως έγινε στη Γερμανία» ανέφερε ο κ. Γιουρούκοφ.

Το πιθανότερο σενάριο, όπως ανέφερε, είναι οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν έναν ή δύο μήνες κι αυτό το διάστημα δεν θα ψηφιστούν αλλαγές στον προϋπολογισμό, ούτε άλλοι νόμοι.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν νέες εκλογές -πιθανώς τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο- κι αν η ψηφοφορία οργανωθεί νωρίτερα, το ποσοστό συμμετοχής θα είναι πολύ χαμηλό και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, που εκφράζει την τουρκική μειονότητα, και λαϊκιστικά κόμματα θα καταλάβουν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, ανέφερε.

Η κατανομή των εδρών θα μειώσει ακόμη περισσότερο την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης και νέες εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα πέντε μηνών, εκτίμησε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Γιουρόκοφ, είναι η βαθιά διχασμένη Βουλή μετά τα σκάνδαλα του περασμένου έτους.

Ο κ. Γιουρόκοφ, υπέρμαχος της διαφάνειας των δεδομένων,κ τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν πολλοί δείκτες πως το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών πήρε πολλές ψήφους λόγω των οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων στις φτωχές ορεινές περιοχές, όπου ζει η πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού.