H βουλευτής Βιαν Ντάχιλ από το Ιράκ, που κατήγγειλε με σθένος τις βιαιοπραγίες που διέπραξε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εναντίον των γυναικών που ανήκουν στην θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι στο Ιράκ, τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο «Άννα Πολιτκόφσκαγια».
Πρόκειται για την 8η απονομή του βραβείου «Άννα Πολιτκόφσκαγια» – που πήρε το όνομά του από τη Ρωσίδα ρεπόρτερ που δολοφονήθηκε την 7η Οκτωβρίου του 2006 στη Μόσχα- το οποίο απονέμει στο Λονδίνο η οργάνωση «RAW in WAR» προς τιμή των γυναικών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων στις εμπόλεμες ζώνες.
«Η οργάνωση RAW in WAR τιμά τη γενναιότητα της Βιαν Ντάχιλ, βουλευτίνας του ιρακινού Κοινοβουλίου», που ανήκει στη μειονότητα Γεζίντι, «την θαρραλέα της έκφραση και την ακούραστη μάχη της με στόχο να προστατέψει τα μέλη της μειονότητας από τον τρόμο του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει η οργάνωση σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Την 5η Αυγούστου 2014, η Βιαν Ντάχιλ , η μοναδική βουλευτής Γεζίντι του ιρακινού Κοινοβουλίου, είχε ξεσπάσει σε λυγμούς περιγράφοντας την θλιβερή τύχη της κοινότητάς της και άλλων μειονοτήτων στο Ιράκ και κυρίως των γυναικών της κοινότητάς της που πωλούνται ως σκλάβες στις περιοχές που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος.
«Μας σφαγιάζουν, η θρησκεία μας θα αφανιστεί από προσώπου γης» είχε τονίσει με πάθος η βουλευτής αυτής της κουρδόφωνης κοινότητας που, όπως οι Χριστιανοί του Ιράκ, βρίσκεται σήμερα υπό το διωγμό των σουνιτών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Η Βιαν Ντάχιλ κατάγεται από το Σίντζαρ, ένα από τα ιστορικά προπύργια αυτής της μη μουσουλμανικής μειονότητας στο βόρειο Ιράκ, όπου οι Γεζίντι έχουν πέσει πολλές φορές θύματα των φονικών επιθέσεων που διαπράττουν οι τζιχαντιστές.
«Την παραμονή της επετείου από τη δολοφονία της Άννα Πολιτκόφσκαγια, την 7η Οκτωβρίου, η οργάνωση RAW in WAR απονέμει αυτό το βραβείο για το 2014 στην Βιαν Ντάχιλ για το θάρρος της, με το οποίο έκανε να ακουστεί η φωνή των γυναικών Γεζίντι και των γυναικών του Ιράκ» σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Πέρυσι η μη κυβερνητική οργάνωση είχε τιμήσει με το βραβείο αυτό την 16χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών στο Πακιστάν, κάτι που υπήρξε η αφορμή για τον τραυματισμό της στο κεφάλι από σφαίρες σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν εναντίον της.