Ο ισχυρός τυφώνας Φανφόν έπληξε σήμερα το πρωί την καρδιά της Ιαπωνίας και κατευθύνεται στο Τόκιο, αφού σάρωσε το νότο του αρχιπελάγους, έχοντας προκαλέσει ήδη τέσσερις νεκρούς και αγνοούμενους, ανάμεσά τους τρεις αμερικανοί στρατιώτες που παρασύρθηκαν από τα γιγάντια κύματα στο νησί Οκινάουα και ένας 21χρονος σέρφερ που βρισκόταν ανοικτά της παραλίας της Φουτζισάβα, νοτιοδυτικά του Τόκιο.
Είναι ο 18ος τυφώνας της εποχής που έφθασε πρώτα «κοντά στην πόλη Χαμαμάτσου», περί τα 200 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Τρεις ώρες αργότερα προσέγγισε με ταχύτητα 65 χλμ. τη Γιοκοχάμα, στα προάστια του Τόκιο που έχουν πνιγεί από χθες από τις αδιάκοπες βροχοπτώσεις.
Ο τυφώνας συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 180 χλμ. την ώρα καθηλώνοντας στο έδαφος 600 αεροσκάφη, την επομένη της ακύρωσης 216 πτήσεων, διακόπτοντας τις έρευνες στην κορυφή του όρους Οντάκε, μια εβδομάδα μετά την ξαφνική ηφαιστειακή του έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων.
Πριν το κέντρο του τυφώνα φθάσει στην καρδιά του αχιπελάγους, σφοδρές βροχοπτώσεις σάρωσαν μεγάλο μέρος της χώρας το Σαββατοκύριακο εγείροντας φόβους για μια νέα καταστροφή ύστερα από ένα εξαιρετικά βροχερό καλοκαίρι.
Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε έκτακτες προειδοποιήσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος για κατολισθήσεις, πλημμύρες, τεράστια κύματα και καταρρακτώδεις βροχές.
Με σοβαρά προβλήματα διεξάγεται η οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία, αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ περισσότεροι από δέκα είναι οι τραυματίες σε όλη τη χώρα, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.
Προληπτικά οι αρχές συνέστησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, παρότι γενικά λίγοι ακολουθούν τις οδηγίες αυτές.
Μόνο στη νομαρχία Σιζουόκα, 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ τουλάχιστον 50.000 άλλοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο τυφώνας στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Φουκουσίμα, βορειοανατολικά, όπου αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις. Η εταιρία Tepco, διαχειρίστρια του πυρηνικού εργοστασίου που καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ανέστειλε όλες τις επιχειρήσεις και προχωρεί σε ελέγχους στις εγκαταστάσεις από τις οποίες ακόμη διαρρέει μολυσμένο νερό.
Τους τελευταίους τρεις μήνες περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις φυσικές καταστροφές σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη χώρα: ισχυροί τυφώνες στις νοτιοδυτικές περιοχές Χαλόγκ και Νεογκούρι, φονικές κατολισθήσεις στη Χιροσίμα τον Αύγουστο με 72 νεκρούς, ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Οντάκε με 51 νεκρούς –προσωρινός απολογισμός που μπορεί να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς όταν το ηφαίστειο στην κεντρική Ιαπωνία «ξύπνησε» ξαφνικά στις 27 Σεπτεμβρίου 300 ορειβάτες έκαναν αναρρίχηση στις πλαγιές του.