Σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, παραδέχθηκε η υπουργός Άμυνας τη Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild.

«Σε ό,τι αφορά τα εναέρια συστήματα, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τους αριθμούς-στόχους που ανακοινώσαμε πριν από έναν χρόνο ότι θέλουμε να διαθέτουμε στο ΝΑΤΟ εντός 180 ημερών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι αιτία των ελλείψεων είναι τα προβλήματα στις παραλαβές ανταλλακτικών για αεροσκάφη και οι τεχνικές βλάβες των ελικοπτέρων του Ναυτικού.

Την περασμένη εβδομάδα μικρή ομάδα Γερμανών έφθασε με καθυστέρηση, λόγω τεχνικών προβλημάτων σε αρκετά μεταγωγικά αεροσκάφη, στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να εκπαιδεύσει Κούρδους οι οποίοι μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Με καθυστέρηση έφθασε στην περιοχή και ο εξοπλισμός που έστειλε το Βερολίνο, αποκαλύπτοντας τις ελλείψεις στα ελικόπτερα, στα μεταγωγικά και στα μαχητικά αεροσκάφη καθώς και στα τεθωρακισμένα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας, ως τώρα είχε δοθεί μεγαλύτερο βάρος στον «πολύ καλό εξοπλισμό» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και λιγότερο στην συντήρηση του εξοπλισμού που βρίσκεται στην Γερμανία. «Η παραγωγή, για παράδειγμα, ανταλλακτικών έχει μειωθεί εδώ και χρόνια. Η συντήρηση και οι έλεγχοι προχωρούν αργά», δήλωσε και προειδοποίησε ότι για την βελτίωση της κατάστασης απαιτείται χρόνος και κεφάλαια.

Στήριξη στην κυρία Φον Ντερ Λάιεν προσέφερε ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα Άμυνας Χένινγκ Ότο, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, σημείωσε ότι «από το 2016 θα είναι απαραίτητη η αύξηση στο προϋπολογισμό για τον αμυντικό εξοπλισμό» και μάλιστα «με όσα χρήματα χρειάζονται προκειμένου να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις».