Η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού δεν σταματά να επιδεινώνεται στην Ινδία, όπου το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 368.147 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει έτσι τους 19,93 εκατ., να πλησιάζει πια το όριο των 20 εκατομμυρίων.
Επρόκειτο για τη δωδέκατη συνεχόμενη ημέρα που επιβεβαιώθηκαν πάνω από 300.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας.
Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 3.417 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 218.959 νεκρούς.
Με άλλα λόγια, η Ινδία ξεπέρασε το Μεξικό και κατατάσσεται πλέον τρίτη στον κόσμο σε αυτόν τον μακάβριο κατάλογο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θάνατοι).
Συνεχίζεται η δοκιμασία της Βραζιλίας
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.202 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 28.935 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας.
Το λατινοαμερικάνικο κράτος-γίγαντας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη επίσημα, με 407.639 θανάτους επί συνόλου 14.754.910 μολύνσεων.
Ειδικοί όμως χαρακτηρίζουν τον επίσημο απολογισμό υποτιμημένο.
Τον Απρίλιο η Βραζιλία κατέγραψε ρεκόρ θανάτων σε μηνιαία βάση (82.266), για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων έχει μειωθεί από την κορύφωση στα τέλη Μαρτίου και μοιάζει να οδεύει σε σταθεροποίηση, πλην όμως σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.
Γέμισαν τα νοσοκομεία στην Αργεντινή
Οι καταγεγραμμένες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό στην Αργεντινή ξεπέρασαν το ορόσημο των 3 εκατ. χθες Κυριακή, καθώς μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, παρά τα αυστηρότερα μέτρα της κυβέρνησης για να μειωθεί η εξάπλωση.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 11.394 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να ξεπερνά το όριο των τριών εκατομμυρίων (έφθασαν πλέον τα 3.005.259 επακριβώς), ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 156 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανεβαίνει στους 64.252 νεκρούς μέχρι εδώ.
Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αυστηρότερα μέτρα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σφυροκοπεί τη χώρα σε οικονομική κρίση, γεμίζει τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.
Αλλά βρίσκεται σε συμπληγάδες, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τη μια να λέει πως οι νέοι περιορισμοί δεν αρκούν κι από την άλλη, μέρος της κοινωνίας να αντιδρά στα μέτρα.
«Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ότι το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας έχει εξαντληθεί», τόνισε η Λουτσιάνα Μπέρτι, 41 ετών, βοηθός χειρουργείου.
Η χώρα που αποκαλείται ο σιτοβολώνας της Λατινικής Αμερικής, τα τελευταία τρία χρόνια σε βαθιά ύφεση που επιδείνωσε η πανδημία, αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την πολύ εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας.
Η Μαρσέλα Σιντ, ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος, σημείωσε πως οι πολίτες της Αργεντινής νιώθουν ολοένα περισσότερο «παγιδευμένοι», σε αδιέξοδο: παρότι τα μέτρα είναι αναγκαία, δεν βοηθούν την οικονομία να βγει από το τέλμα.
Από την πλευρά του ο παιδίατρος Κάρλος Καμπουριάν εκτίμησε ότι το κλειδί είναι να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης, που προχωρά αργά, ελλείψει επαρκών ποσοτήτων δόσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, σύντομα τα νοσοκομεία θα υποστούν κορεσμό. Σε εθνικό επίπεδο, η πληρότητα των ΜΕΘ βρίσκεται στο 68,1%, κατά δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
«Σήμερα το σύστημα υγείας δεν αντέχει ούτε έναν ασθενή ακόμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουριάν, τα νοσοκομεία «έχουν ξεχειλίσει». Για τον ίδιο, τα μέτρα δεν φθάνουν, «αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι τεστ και εμβολιασμούς, τεστ και εμβολιασμούς», επέμεινε.
Επιπλέον 84 θάνατοι στη Γερμανία
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.160 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.425.982, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Ταυτόχρονα υπέκυψαν ακόμη 84 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 83.276 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.
Ακόμη 2.710 κρούσματα στον Ισημερινό
Στον Ισημερινό επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.710 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 9 ασθενείς με την COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Κυριακή.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος των 17,5 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 13.579 νεκρούς επί συνόλου 387.299 μολύνσεων. Ωστόσο, στον αριθμό των θανάτων προστίθενται άλλοι 5.161 (+7 σε 24 ώρες) «πιθανόν σχετιζόμενοι» με την COVID-19, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από ιατροδικαστικούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 18.740 νεκροί.
Γιατροί, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και αξιωματούχοι έχουν τονίσει επανειλημμένα πως θεωρούν υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα τα επίσημα δεδομένα. Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα στοιχεία για την επιλεγόμενη πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι νεκροί από όλες τις αιτίες ήταν 53.000 περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.
Η επαρχία Πιτσίντσα, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα, συνεχίζει να υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας (2.782 θάνατοι/136.436 κρούσματα), με κύρια εστία το Κίτο. Ο δείκτης επίπτωσης φθάνει τα 4.226 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην επαρχία.
Ο Ισημερινός έκλεισε τον Απρίλιο με ρεκόρ κρουσμάτων (53.107), για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.