Παρουσιάζουν στο Ίντερνετ τον πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία ως ένα νέο «Ελντοράντο», σαν πολεμικό σενάριο σε βιντεοπαιχνίδι: η προπαγάνδα των ευρωπαίων τζιχαντιστών ανησυχεί τις κυβερνήσεις. Μαχητές οπλισμένοι με καλάσνικοφ, ανταλλάσσουν «selfie» χαμογελαστοί και απαθανατίζουν τις βραδιές με πίτσα σε πολυτελείς βίλες που έχουν κατασχεθεί από το Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας την εικόνα ενός ιδεαλιστικού τζιχάντ, όπου η ιδεολογία βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.
Αυτοί οι νεαροί Ευρωπαίοι περιγράφουν την καθημερινή ζωή του τζιχαντιστή χρησιμοποιώντας τη δυτική, ιντερνετική «αργκό» της γενιάς τους. Και πλέον απευθύνουν στις μητρικές τους γλώσσες προκλήσεις για ένταξη στο Ισλαμικό Κράτος, «που υπάρχει για να θυσιάζει τα χρήματά του και τους μαχητές του», σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτά είναι τα λόγια του Γάλλου Αμπού Αμπντάλα Γκ., ενός όμορφου νεαρού που είχε περάσει και από τη Βρετανία και την Ισπανία. Σε βίντεο εμφανίζεται περιτριγυρισμένος από παιδιά, λέγοντας ότι «βοηθά φτωχές οικογένειες». Το μήνυμα έρχεται σε αντίθεση με τις φωτογραφίες των παλουκωμένων κεφαλιών που ανέβαζε τον λογαριασμό του στο Facebook. Στο προφίλ του είχε 4.000 «φίλους» μέχρι τον θάνατό του τον Ιούλιο.
Η πορεία προς τη ριζοσπαστικοποίηση «ξεκινά από τη συνάντηση ανάμεσα σε έναν πολύ ευαίσθητο νέο, που θέτει ερωτήματα για τις αδικίες, και μία ρητορική που τον μετατρέπει σε σωτήρα της ανθρωπότητας. Η κατήχηση ξεκινά κατά συστηματικό τρόπο από το Ίντερνετ», εξηγεί η Ντούνια Μπουζάρ, διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης των Θρησκευτικών Παρεκτροπών που συνδέονται με το Ισλάμ στη Γαλλία.
Διακριτική και με κάθε μέσον στρατολόγηση
Ειδικά στη Γαλλία, «τα δύο τρίτα των ατόμων που έχουν δεχθεί κατήχηση μέσω του Ιντερνετ δεν ήταν γνωστά στις υπηρεσίες Πληροφοριών και οι περιπτώσεις πληθαίνουν σαν τα μανιτάρια, και αφορούν όλο και περισσότερο κορίτσια», εξηγεί αστυνομική πηγή.
«Η θρησκευτική κατήχηση δεν είναι πλέον αναγκαία. Απόδειξη, βλέπουμε μηνύματα του τύπου “δεν έχω καμιά δουλειά με το Ισλάμ, θα πάω να κάνω τον δικό μου τζιχάντ”. Οι εξτρεμιστές προτιμούν να προωθούν το Ισλαμικό κράτος ως το νέο “Ελντοράντο”, όπου το χρήμα κυλάει ποτάμι», σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή.
Καθώς η οργάνωση έχει ανάγκη από μαχητές, η προβολή της γίνεται με υλικό που παραπέμπει στο γνωστό παιγνίδι Call of Duty, με σκηνές από πολεμικές συγκρούσεις και ομαδικές εκτελέσεις που κατακλύζουν το Ιντερνετ.
Εργαλεία προσηλυτισμού, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στο Ισλαμικό Κράτος να απευθύνει πρακτικές συμβουλές στους μελλοντικούς τζιχαντιστές για το πώς θα φύγουν χωρίς να προσελκύσουν την προσοχή της οικογένειας και των αρχών.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναχωρούν πριν να έχουν ποτέ συναντήσει τζιχαντιστή. Συνήθως, η πρώτη φυσική επαφή γίνεται μόλις διασχίσουν τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Αυτή η στρατολόγηση που γίνεται στη σφαίρα του εικονικού κάνει τη δουλειά των υπηρεσιών Πληροφοριών πολύ δύσκολη.
Στη Γαλλία, η δημιουργία τη νέας Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI) έχει ως στόχο τη βελτίωση της επιχείρησης εντοπισμού των στρατολόγων και των στρατολογούμενων μέσω του Ιντερνετ.
Από την πλευρά τους, τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλείνουν τους λογαριασμούς που παραβιάζουν τους όρους χρήσης, κυρίως σε περιπτώσεις παρακίνησης σε βία, μόλις εντοπισθούν. Τότε ξεκινά το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού, όταν ο καταργημένος λογαριασμός ξανανοίγει με άλλο όνομα για να κλείσει και πάλι και …
Στις 24 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αφιερωθεί στην απειλή των ξένων τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής θα υιοθετηθεί αναγκαστικού χαρακτήρα απόφαση η οποία θα θέτει “το νομικό πλαίσιο” για την αντιμετώπιση των αναχωρήσεων αυτών.
Η Γερμανία διαθέτει πλέον δικαιικά μέσα, την απαγόρευση κάθε επικοινωνίας μέσω κειμένου, εικόνας και ήχου, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.
Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση συζητεί σχέδιο για την ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών μέσων. Ένα από τα μέτρα εισάγει την δυνατότητα αποκλεισμού των ιστοσελίδων που εξυμνούν την τρομοκρατία. Το μέτρο φιλοδοξεί μάλλον να δημιουργήσει προσκόμματα, παρά να εμποδίσει την στρατολόγηση στο Ίντερνετ.