Ξεκίνησε πριν λίγο η διεθνής διάσκεψη στο Παρίσι για τον καθορισμό του στρατηγικού πλαισίου ανάληψης δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να δεσμευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.

«Το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν και να προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Συρίας. Και για τη Γαλλία, αυτές είναι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα» πρόσθεσε.

Μασούμ: Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ τόνισε την ανάγκη μιας αεροπορικής επέμβασης. «Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη» προειδοποίησε ο ιρακινός πρόεδρος.

Κατά τις συνομιλίες θα τεθεί η νομική βάση μίας στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ισλαμικού Κράτους, χάρη στη διατύπωση επισήμως σχετικού αιτήματος από την ιρακινή ηγεσία, ενώ θα καθορισθεί ο ρόλος κάθε μέλους του συνασπισμού που συγκροτείται. Το στρατιωτικό σκέλος της επέμβασης θα τεθεί υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακανθώδες θέμα της σημερινής διάσκεψης είναι το δικαίωμα επέκτασης των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας.